Reteta zilei: Piept de pui mediteranean, pentru o cina usoara si sanatoasa

Baietelul si sotul meu iubesc toate felurile de mancare in care se regaseste carnea de pui. Atunci cand imi doresc sa-i suprind pe ,,baieti” cu o cina usoara si sanatoasa, le prepar piept de pui mediteranean. Si asa stiu sigur ca nu dau gres! Burtica baietelului e plina si fericita, iar sotul spala dupa aceea vasele zambind. Clar toata lumea are de castigat! 

Citeste si: Reteta zilei: pui Cacciarote pentru mami si tati

Ingrediente:

  •  1 piept de pui mare dezosat,
  •  1 ceapa,
  •  1 catel de usturoi,
  •  ulei de masline,
  •  pasta de rosii/1 rosie decojita taiata bucati,
  •  sare,
  •  piper,
  •  boia,
  •  busuioc uscat,
  •  coriandru uscat.

Mod de preparare:

Se face un sos pentru marinat din ceapa taiata julienne, usturoiul taiat felii, 2 linguri de ulei de masline, putina sare, piper, ½ lingurita boia de ardei, 1 lingurita rasa de amestec de coriandru si busuioc, impreuna cu 120 ml de apa.

Se taie pieptul de pui bucati sau fasii si se marineaza timp de 15-20 de minute in sos. Amestecul se toarna apoi intr-o cratita, se adauga 3-4 linguri de pasta de rosii (sau rosia taiata bucatele) si se fierbe pana ce pieptul e patruns bine.

Se serveste cald cu garnitura de cartofi piure sau cartof copt, eventual cu o salata de rosii, varza sau asortata.

Citeste si: Reteta zilei: un alt fel de cartofi prajiti pentru copii

De ce sa consumam carne de pui?

Carnea de pui este o sursa buna de proteine si o alternativa sanatoasa la carnea rosie. Carnea de pui aduce numeroase beneficii organismului. Pieptul de pui este partea cea mai slaba in grasimi, el avand mai putin de jumatate din grasimea unei fripturi degresate de vita. De asemenea, grasimea care se gaseste in carnea de pui este mai putin saturata decat grasimea din carnea de vita. Cu toate acestea, pielita de pui trebuie evitata, deoarece aceasta dubleaza cantitatea de grasime saturata din mancare. De aceea, este indicat ca puiul sa fie consumat fara pielita.

Puiul este o sursa importanta de vitamina B, niacina, cunoscuta pentru proprietatile sale de protejare impotriva cancerului. Componenta ADN-ului necesita niacina, iar un deficit al acestei vitamine este legat in mod direct de aparitia unor afectiuni genetice. 100 de grame de carne de pui asigura 72 % din necesarul zilnic de niacina.

Un alt beneficiu al carnii de pui este continutul de seleniu, component esential al metabolismului tiroidei si functiei imunitare, si vitamina B6, care confera energie organismului si protectie impotriva bolilor cadiovasculare.

Citeste si: Reteta zilei: cea mai buna turta dulce!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here