Piept de pui in crusta de susan este o reteta simpla de facut, in doar 45 de minute. Beneficiile semintelor de susan sunt multe, mai ales prin continutul lor de proteine si vitamine.
Ingrediente:
- 1 piept de pui
- 2 oua
- 2 linguri faina
- 150 g susan
- 100 ml ulei
- sare
- piper
- boia.
Citeste si Reteta zilei: pui crocant cu salvie, la cuptor
Mod de preparare:
Se taie pieptul de pui in patru felii care se bat cu ciocanul de snitele pana ajung la grosimea de 5 mm. Se condimenteaza fiecare bucata cu sare, piper si boia. Bucatile de carne se suprapun, se acopera cu folie de bucatarie si se pun la rece pentru 20 – 30 de minute.
Se pune uleiul intr-o tigaie si se incinge bine. Fiecare felie de carne se trece prin faina, ou batut si apoi prin susan. Daca nu s-a acoperit bine cu un strat uniform de susan, se mai baga o data in ou si susan.
Se prajesc feliile pe ambele parti. Se scot pe hartie absorbanta pentru a se elimina surplusul de grasime. Se servesc cu salata de telina si ardei sau cu ciuperci.
Citeste Salata de pui cu telina si nuci
Proprietatile semintelor de susan
Uleiul de susan este un ingredient important in gatit. Prin presare la rece se obtine un ulei cu gust foarte fin, de culoare galben-deschis care este folosit in alimentatie, in industria conservelor, la fabricarea margarinei sau a produselor de cofetarie si patiserie.
Prin presare la cald, se obtine un ulei inchis la culoare care se foloseste la fabricarea sapunului, a indigoului si a hartiei. Din semintele macinate se obtine o pasta uleioasa de culoare galbuie numita tahini, folosita la prepararea unei specialitati orientale numita hummus. Pasta tahini se amesteca bine cu suc de lamaie si usturoi pisat si se unge pe painea prajita, servita ca aperitiv sau la picnic.
In Extremul Orient, susanul este foarte popular si foarte des folosit in bucatarie. Uleiul este adeseori adaugat pentru a da aroma mancarurilor. Crevetii sunt dati prin seminte de susan inainte de a fi prajiti. Semintele mai pot fi adaugate peste merele coapte, merele glazurate sau merele in caramel. Cu susan se condimenteaza mancarurile de peste si unele sosuri.
Important de stiut este faptul ca, susanul mai este folosit si la fabricarea laxativelor si ca emolient in compresele incalzite, calmand durerile musculare si articulare. Pentru ca uleiul de susan nu mucegaieste foarte repede, este folosit in producerea lubrifiantilor, a sapunului, a produselor cosmetice. Materia ramasa, dupa presarea uleiului, este plina de proteine si este comestibila.
Citeste si Reteta zilei: Mancare de fasole verde cu pui