Meniul cel mai iubit al copiilor mei, este, desigur pizza, dar nu va grabiti sa-l lasati in top. Este pe locul 2, fiindcă pe locul 1, conduce detasat snitelul cu piure. Ma astept insa in curand la schimbari majore in top. Au descoperit de ceva vreme gustul pestelui si posibil ca snitelul sa fie detronat de peste pane.
Vezi si Reteta zilei: Pasta de ardei copti
Eu nu le facusem niciodata acasa snitel cu piure, dar s-au indragostit de acest meniu, la gradinita si pe la petrecerile copiilor si la bunici. A devenit preferatul copiilor si la restaurant, bineinteles. Intr-una din serile frumoase ale acestei ierni, m-am pregatit sa fac peste cu piure pentru cina. Aveam o cutie de file de cod la congelator, destui cartofi pe balcon, iar untul nu imi lipseste niciodata din frigider, asa ca m-am pus pe treaba.
Am comunicat inainte si familiei mele intentiile, iar fetele au avut grija sa-mi reaminteasca imediat preferintele lor. ,,Mami, tu stii ca noua ne place piure cu snitel”. Cum la noi in casa au mare trecere noile curente de parenting si ne respectam unii altora alegerile si dorintele, m-am repliat imediat si am propus sa facem pestele pane, adica snitele din peste, cum le-am tradus eu fetitelor. Ele au fost de acord si mi-au propus sa ma ajute. Am acceptat si eu. Fie vorba intre noi, nici nu prea aveam incotro. Si ne-am apucat de treaba, toate trei.
Ingrediente pentru patru portii:
Pentru pane:
- 600 grame file de cod
- doua linguri de faina
- doua linguri de pesmet
- doua oua
- 50 ml unt ghee
- sare
Pentru piure:
- 400g sau 4 cartofi maricei
- 150g unt de masa
Sare
Pentru sos:
- 3 catei de usturoi
- 50g unt ghee sau de masa
- o legatura de patrunjel
- zeama unei lamai
- sare
Mod de preparare:
Pentru piure, cartofii ii curatasem, spalasem și taiasem eu. I-am pus deja la fiert pe aragaz, asa ca aici am scapat de ajutorul lor. Mai departe nu am avut incotro, am facut totul impreuna. Cand sunt cu ele ca ajutor la bucatarie, respir adanc de 10 ori, caut sa ma organizez cat mai bine ca sa imi fie cat mai usor la curatat la final, si incerc sa ma distrez cat mai bine. Daca iese si ceva comestibil e bine.
Asadar, am scos trei farfurii adanci din dulap, pe care le-am umplut impreuna, una cu faina, una cu pesmet si cea de a treia cu doua oua pe care le-am batut cu un praf de sare. Pestele era deja dezghetat, l-am tamponat cu un prosop de hartie.
Am pus pe aragaz o tigaie mare, neaderenta, si cand s-a incins bine, am pus in ea o lingurita de unt ghee, care nu numai ca are o temperatura foarte inalta de ardere, dar si da mancarii o aroma speciala.
Mai departe am facut o linie de productie: cea mica trecea fileul prin faina, si il punea in farfuria cu ou. Fetita cea mare il dadea prin ou si apoi il depunea in farfuria cu pesmet, prin care il tavaleam eu si il puneam in tigaia cu untul incins. A mers bine. Am completat farfuriile cu ingredinte de doua ori cu faina si cu oua pentru ca am avut scurgeri la linia de productie, iar pe blat si pe podea aveam un parau de faina cu ou. Noroc ca am avut doar 6 bucati de peste, altfel faceam un fluviu.
Am lasat pestele la prajit 2-3 minute pe fiecare parte, cat sa se rumeneasca pesmetul. Eu l-am intors si ele l-au scos din tigaie, l-au scapat din cleste prin rostogolire pe aragaz, pana la o farfurie in care am pus un prosop de hartie. Clar, la motricitatea fina mai e loc de progres.
De aici incolo treburile s-au impartit, cea mica si-a luat maturica si farasul sa curete amestecul de pe jos, iar cea mare s-a apucat sa faca piureul, amandoua pline de entuziasm!
In tigaia in care am facut pestele, peste untul ramas, am pus 3 catei de usturoi taiati fin, si la foc mic, i-am calit pana s-au facut aurii. Am oprit focul, am stors deasupra zeama unei lamai, am amestecat cu patrunjelul tocat marunt si am obtinut un sos perfect pentru peste.
Intre timp tatal lor a aranjat masa. Snitelele de peste au fost grozave, iar piureul, pe modelul cocoloase, foarte gustos. Sosul cu usturoi a fost in mod special apreciat de sotul meu. O cina perfecta in familie! Cat timp tatal lor a preluat operatiunea pus in pijamale, eu am curatat dupa curatenia facuta de fetita cea mica. Amuzant si educativ gatitul impreuna cu copiii! Sunt franta, dar fericită, ne-am distrat cu totii si am petrecut timp de calitate impreuna!
Citeste si Reteta zilei: Budinca delicioasa din paste
Autor: Consuela Binder