Reteta zilei: Gustari de iarna

Vin musafirii? Iti propunem atunci la reteta zilei cateva idei de gustari de iarna! Afla aici de ce ai nevoie.

Chiar daca sunt pregatite in anotimpul rece, trebuie sa folositi la aceste gustari cat mai multe legume si ierburi proaspete, pentru aportul de vitamine si minerale atat de necesar in aceasta perioada.

Citeste si: Reteta de sarbatoare: Rulada cu carne tocata

Gustarile de iarna trebuie sa fie mai condimentate si mai aromate decat cele de vara, cu mirodenii iuti si „calde”, pentru ca zilele mohorate si frigul sa poate fi depasite mai usor. Nu trebuie sa lipseasca dintre acestea ghimbirul, chimenul, piperul (in toate variantele si culorile), cuisoarele, nucsoara, scortisoara, ardeiul iute, cardamonul. Ele „incalzesc” organismul si asigura o digestie rapida, chiar si mancarurilor grele sau mai grase.

GUSTARI SARATE

Amestecurile si pastele pentru tartine sarate se intind pe biscuiti sarati, crackersi, paine neagra, cornuri si chifle din faina de secara. Daca aveti felii mai mari de paine, taiati-le in triunghiuri. Cu cat vor fi mai diverse ca forma, cu atat va arata masa mai imbelsugata.

  1. Caliti 2 cepe rase in putin unt, adaugati 2 linguri de nuci macinate, sare, piper si umpleti cu acest amestec prune uscate tinute la rehidratat. Infasurati prunele in felii de bacon si prindeti ruloul cu scobitoare. Puneti-le la cuptor la foc iute pentru 10 minute inainte de servire.
  2. Amestecati 3 linguri crema de branza (se poate inlocui cu 2 linguri branza dulce de vaci si 1 lingura smantana) cu 1 lingurita hrean ras, ½ lingurita boia dulce. Ungeti cu acest amestec o felie de sunca – tip Praga – si rulati-o. Prindeti ruloul cu o scobitoare decorativa. Pasta se poate folosi si la tartine din paine neagra.
  3. Amestecati urda dulce sau sarata sau ceapa rasa si marar tocat marunt, cu piper si ungeti cu aceasta pasta felii de somon. Rulati feliile, puneti-le la frigider si dupa cateva ore taiati rulourile felii.
  4. Taiati in cubulete 200g sunca si amestecati-le bine cu 100g unt topit, 1 catel de usturoi pisat, 1 lingura ulei de masline, 1 lingurita seminte de chimen, sare, piper, dupa gust. Intindeti pasta obtinuta pe feliute mici de corn sau bagheta. In cazul in care pasta rezultata este prea moale, puteti adauga in ea seminte decojite de floarea soarelui, in, dovleac, intregi sau zdrobite.
  5. Taiati cornuri in felii subtiri, prajiti-le, puneti deasupra fiecareia cate un sfert de feliuta de lamaie si peste ea o jumatate de lingurita de icre rosii sau negre.
  6. Macinati 200g masline negre si in pasta obtinuta adaugati 1 lingura ulei de masline, cateva frunze de cimbru uscat, putina boia iute, sare si piper. Deasupra tartinelor unse cu aceasta pasta radeti branza telemea.
  7. Amestecati 1 lingura mustar cu 1 lingura pesmet din paine de secara, 1 lingura ulei de masline, 1 lingura boabe de mazare si 1 ou fiert tare, taiat in cubulete. Ornati cu frunze verzi de marar tartinele unse cu acest amestec.
  8. Infasurati andive in felii de bacon si prajiti-le cate 2 minute pe fiecare parte, inainte de a fi servite, stropiti-le cu zeama de lamaie.
  9. Ungeti paine cu unt, asezati deasupra o felie de somon si peste aceasta un strat de crema de branza. Tocati cat mai marunt patrunjel verde, marar sau tarhon sau alte seminte germinate.
  10. Amestecati crema de branza cu chimen, usturoi ras fin si capere. Umpleti cu acest amestec foi de andive sau sferturi de ardei gras.

Pofta mare!

Citeste si: Retete de sarbatori: Bauturi festive de iarna (pentru parinti!)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here