Pentru zilele de weekend, pentru sarbatori sau pur si simplu pentru zilele in care suntem tare pofticiosi (sau avem pe langa noi pofticiosi mici tare dragi), iti propunem o reteta de gogosele, care pot fi glazurate cu ciocolata si nu numai. Iata de ce ai nevoie.
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 1 pliculet drojdie uscata (cam 7 g sau echivalentul a 25-30 g drojdie proaspata).
- 2 oua
- 6 linguri de zahar
- 60 g unt
- vanilie
- coaja de lamaie
- coaja de portocala
- 250 ml lapte
- 500 g faina
- ulei
Pentru glazura:
- 3 linguri lapte
- 200 g zahar
- 2 linguri cacao
Mod de preparare:
- Se pun 2-3 minute la foc mic untul si laptele. Se lasa sa se racoreasca putin, se adauga mirodeniile, zaharul si in final ouale. Se amesteca bine, se pune drojdia si faina.
- Intr-un bol mai incapator se face un aluat si se framanta bine cu mana. Aluatul trebuie sa fie suplu si sa nu se lipseasca.
- Se lasa la crescut o ora, ora si jumatate, acoperit cu un prosopel. Se intinde o foaie de 1 cm grosime, se taie cu paharul rondelele si cu un pahar mai mic se decupeaza mijlocul gogoselei (noi am facut cu capacelul de la sticla, de fapt, asta era activitatea copilului). Se mai lasa inca 30 de minute sa creasca.
- Se prajesc in baie de ulei si se glazureaza cu ciocolata sau orice alta glazura dorita.
Glazura de ciocolata se face din 3 lnguri de lapte, 200 g zahar, 2 linguri de cacao, se fierbe putin si se adauga 50 g unt, dupa care se mai fierbe inca 5 minute.
Mai poti glazura cu albus de ou in care sa adaugi zahar pudra, arome si daca doresti, culori alimentare.