Tandem BikeFland, activitati sportive pentru copii cu deficiente de vedere

30 de copii cu deficiente de vedere si 30 de piloti de biciclete tandem se intalnesc la Izvorani, la baza sportiva a Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, pentru a practica impreuna ciclismul in tandem. Tandem BikeFland, un proiect initiat in 2018 de Clubul Sportiv Tandem Arena, isi propune sa creasca gradul de acces la activitati sportive a tinerilor cu deficiente de vedere, prin practicarea ciclismului in tandem.

Citeste si Sporturi pentru copii

Proiectul are loc intre 10 – 17 iulie si 26 iulie – 2 august 2019, iar coordonatorul Tandem BikeFland este Florin Georgescu, primul roman nevazator care a pedalat, in tandem cu un prieten, de la Arad la Londra, in anul 2012.

Sportul, o metoda de incluziune sociala

Tandem BikeFland – Florin Georgescu

Tandem BikeFland a aparut la ideea lui Florin Georgescu care a sesizat oportunitatile reduse de practicare a activitatilor sportive de catre tinerii cu deficiente de vedere. Astfel ca, in 2018 a organizat prima tabara de paraciclism, unde foarte multi copii nevazatori au practicat ciclismul in tandem, facand echipa cu tineri sportivi.

Pe langa beneficiile asupra sanatatii, paraciclismul faciliteaza mai mult decat orice domeniu cheie din activitatea umana, procesul de incluziune sociala. Tinerii nevazatori invata in zilele pe care le petrec in tabara sa aiba mai multa incredere in ei, sa dezvolte relatii de prietenie, sa formeze o echipa, sa treaca de bariera dizabilitatilor si sa se bucure de mersul pe bicicleta.

Copiii care vor participa in tabara la Izvorani, vor fi insotiti de 30 piloti voluntari de biciclete tandem, iar cursurile de pregatire vor fi sustinute de sase instructori sportivi. Se vor desfasura zilnic doua antrenamente pe bicicletele tandem, un antrenament pe pista de atletism si unul la bazinul de inot. Tabara Tandem BikeFland 2 va fi urmata de Campionatul de Ciclism in Tandem.

Citeste si Cand este copilul pregatit pentru sport?

Campionatul de Ciclism in Tandem avea loc in luna octombrie la Timisoara, la aceasta competitie vor participa aproximativ 50 de echipaje de tandem din toata tara, dintre care o parte fiind copii care s-au antrenat in tabara. Competitia va fi deschisa atat bicicletelor in tandem, cat si bicicletelor single.

328 de elevi din scolile de nevazatori se vor bucura de bicicletele in tandem

Anul trecut au fost donate 19 biciclete tandem catre cinci scoli pentru copiii cu deficiente din Romania,  astfel elevii au avut acces pe tot parcursul anului la mobilitate si cunostintele necesare unei vieti active. Anul acesta, la finalul proiectului BikeFland 2, toate bicicletele pe care copiii le vor folosi, vor ajunge la aceleasi scoli din Romania. Bicicletele tandem si echipamentele sportive necesare desfasurarii programului au fost achizitionate cu ajutorul fondurilor primite de la finantator.

Tandem BikeFland_1

Clubul Sportiv Tandem Arena

Clubul Sportiv Tandem Arena a fost infiintat in anul 2013, cu scopul de a oferi oportunitatea persoanelor cu dizabilitati de a practica activitati sportive paralimpice. In cei 5 ani de activitate, Tandem Arena a organizat proiectele precum Sportul pentru toti, SchoolBikes si Campionatul National de Tandemuri cu impact in randul populatiei cu deficiente de vedere, cu precadere pentru practicarea pedalatului in tandem si a inotului.

Scopul Clubului Tandem Arena pentru urmatorii ani este identificarea si pregatirea a cel putin 2 echipaje de ciclism in tandem, pentru participarea la competitiile premergatoare Jocurilor Paralimpice din anul 2020 de la Tokyo si participarea la aceasta competitie.

Vezi si Ce sporturi pot face copiii cu astm? Recomandari de la conf. dr. Roxana Maria Nemes

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here