Pentru gurmanzii rafinati, crevetii cu orez si legume sunt un preparat delicios si simplu de gatit. Crevetii sunt crustaceele foarte des folosite in retetele culinare si sunt o sursa bogata de iod, magneziu, natriu, cupru si zinc. In doar 40 de minute, poti prepara fie o cina savuroasa in doi, fie un pranz copios alaturi de prietenii de familie!
Ingrediente:
- 600 g creveti decorticati
- 250 g orez cu bob lung
- 700 ml supa de legume
- 100 ml ulei de masline
- 2 cepe
- 1 morcov
- 1 telina mica
- 1 ardei gras
- 1 dovlecel
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Fierbeti orezul 15 minute in supa de legume pana cand se absoarbe toata supa. Curatati legumele, spalati-le si taiati-le in cubulete. Incingeti intr-o cratita uleiul si caliti la foc potrivit legumele. Dupa 5-6 minute puneti crevetii curatati, opariti si scursi bine de apa.
Caliti-i impreuna cu legumele inca 4-5 minute, apoi adaugati orezul fiert. Adaugati patrunjelul tocat marunt, potriviti de sare si de piper si mai lasati, la foc mic, 2-3 minute, amestecand din cand in cand pentru a nu se lipi.
Citeste si Reteta zilei: Somon la tigaie cu spanac sote, deliciu pentru parinti
Ce nu stiai despre fructele de mare?
Toate vietuitoarele marine comestibile au primit denumirea de “fructe de mare”. In aceasta categorie intra: algele, crustaceele (homari, languste, raci, crabi, creveti), molustele – stridiile, midiile, Saint Jacques, pestii, icrele, echinodermele, calamarii, sepia, caracatitele etc. Stiai ca 100 g de creveti iti asigura jumatate din cantitatea de nutrienti necesari pentru a avea energie pe parcursul zilei?
Totodata crevetii sunt saraci in calorii si bogati in proteine. Deoarece face parte din familia pestilor, crevetii se afla in topul alimentelor alergene, pe langa nuci, oua, lapte, alune etc. Consumul de crevete poate cauza reactie severa, cum ar fi socul anafilactic. Crevetii sunt saraci in grasimi saturate, dar asta pana cand sunt prajiti. Sfatul ar fi sa consumi creveti in cantitati moderate.
Crevetii se prepara la gratar, se prajesc cu usturoi, ceapa si ghimbir sau se coc in smantana. Cea mai exotica reteta este „Creveti in whisky”. Ea presupune urmatoarele etape: crevetii cruzi, necuratati se prajesc in ulei de masline, se adauga ardei iute uscat si pisat si un paharel de whisky. Se servesc fierbinti.
Citeste si Reteta zilei: medalion de somn in sos de capere