Reteta zilei: Cremsnit

Reteta zilei este Cremsnit, un deliciu pentru cei mici datorita gustului aromat si pufos al prajiturii. Dintr-o portie de Cremsnit poti darui celor dragi 15 bucati pe care le poti prepara in 50 de minute, plus un alt timp de pastrat la rece.

Ingrediente pentru foitaj:

  • 1 kg faina
  • 1 kg unt
  • 500 ml apa
  • 10 ml otet
  • 1 galbenus de ou
  • sare
  • piper.

750 g de faina se asaza pe o planseta, iar in mijlocul ei se pune apa in care s-au dizolvat sarea si otetul, apoi se amesteca totul cu un galbenus de ou. Se framanta energic pana se dezlipeste usor de pe maini. Acesta va fi aluatul de baza.

Aluatului i se da o forma sferica si se cresteaza la suprafata cu un cutit, apoi se pune la rece pentru 30 de minute.

Untul se preseaza cu sucitorul si se amesteca cu restul de 250 g de faina. Compozitia trebuie sa aiba consistenta aluatului de baza. I se da apoi o forma dreptunghiulara si se va pune la rece 15 minute.

Aluatul de baza se intinde pe planseta si deasupra lui se pune aluatul cu unt. Aluatul se impatureste in trei si se va pune la rece pentru circa 20 – 25 de minute. Dupa acest timp, se scoate din frigider si din el se va intinde o foaie groasa care se va impacheta, din nou, in trei si se va pune iar la rece. Operatiunea se va repeta de trei, patru ori, pastrandu-se la rece de fiecare data cate 15 minute.

Citeste si Tiramisu cu Nesquik

Ingrediente pentru crema:

  • 500 ml lapte
  • ½ baton vanilie
  • 4 oua
  • 175 g zahar
  • 80 g faina

Intr-un vas se amesteca, mai intai, ouale cu zaharul, faina si vanilia. Compozitia se subtiaza cu laptele fierbinte. Crema se fierbe la foc mic timp de 20 de minute, amestecandu-se incontinuu cu o lingura de lemn, astfel incat sa nu se prinda de vas.

Citeste si Deserturi sanatoase, preparate acasa

Asamblarea prajiturii:

Foitajul se imparte in doua bucati din care se intind doua foi. Se asaza fiecare in cate o tava stropita cu apa. Se coc in cuptor, initial la foc iute, apoi la foc moderat.

Una dintre cele doua foi coapte se taie in bucati patrate, ramanand in tava in care s-a copt.

Peste aceste patrate obtinute se rastoarna crema fierbinte. Se niveleaza cu ajutorul unei spatule si se lasa sa se raceasca.

Cand s-a racit, se acopera cu cealalta foaie coapta, iar deasupra se asaza cea de-a doua tava. Cremsnitul se rastoarna in aceasta tava, astfel incat deasupra sunt foile initiale, taiate de la inceput.

Prajitura se taie in bucati, urmand liniile deja trasate. Pentru ornat, se recomanda 100 g de zahar vanilat.

Citeste si Desert delicios preparat fara foc recomandat de Olivia Steer

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here