Crap cu conopida in sos de vin este un preparat gustos pe care il poti servi seara, la o cina alaturi de musafiri. Consumul de crap are si avantaje datorita continutului de vitamina B12, seleniu, proteina si fosfor.
Ingrediente:
- 1 crap de aproape 2 kg
- 1 conopida mai mare
- 600 ml vin alb sec
- 200 g unt
- 200 g cascaval
- 1 lingurita faina
- 3 cepe mari
- 2 foi de dafin
- 1 lingurita cimbru uscat
- 1 legatura patrunjel
- sare
- piper.
Mod de utilizare:
Curata pestele de solzi si de maruntaie, spala-l bine in apa rece, apoi taie-l in bucati potrivite si presara-le cu sare si piper. Prajeste bucatile de peste in unt, la foc mic, pana ce se rumenesc bine pe toate partile, apoi scoate-le pe servetele absorbante si pastreaza-le la cald.
Citeste si Reteta zilei: Peste pane pe gustul copiilor mei
Desfa conopida in buchetele, spal-o si pune-o la fiert in apa, cu putina sare. Cand aceasta este pe jumatate fiarta, scoate-o, scurge-o bine de apa si prajeste-o la foc iute, in grasimea ramasa de la prajirea pestelui. Cand conopida s-a rumenit pe toate partile, scoate-o din tigaie si pune-o intr-o tava mai adanca impreuna cu bucatile de peste.
Caleste ceapa curatata, spalata si tocata marunt, in unt. Cand ceapa s-a inmuiat, pune faina, apoi, dupa un minut, stinge cu vin. Toarna sosul in tava cu conopida si bucati de peste, adauga cimbrul si foile de dafin si potriveste de sare si piper.
Presara pe deasupra cascavalul dat pe razatoarea mare, dupa care pune tava in cuptorul incins pentru circa 20 de minute, la foc potrivit. Serveste cate doua, trei bucati de peste cu doua, trei buchetele de conopida la o portie, stropite cu sosul din tava si orneaza cu feliute de lamaie si frunze de patrunjel verde.
Citeste si Reteta zilei: Macrou cu telina
Crapul este o sursa proteica buna datorita nivelurilor ridicate de acizi grasi, proteine si antioxidanti. Consumul de crap imbunatateste sanatatea inimii, imunitatea, protejeaza functia gastrointestinala, incetineste imbatranirea, intareste oasele si dintii, stimuleaza functia cognitiva, imbunatateste calitatea somnului si optimizeaza nivelurile hormonale, potrivit Romedic.
De asemenea, in cazul femeilor insarcinate, consumul de crap se poate limita la maximum sase portii a cate 170 g intr-o luna. Totodata, cantitatile mari de grasime ale crapului pot duce la probleme cardiace, daca nu se respecta cantitatea de consum recomandata.
Citeste si Reteta zilei: Somon la tigaie cu spanac sote, deliciu pentru parinti