Reteta zilei: Cordon Bleu, alaturi de crema Parmentier

Daca, de obicei, Cordon Bleu se consuma langa o garnitura de cartofi sau sote de legume, de data aceasta puteti face o exceptie combinand acest preparat alaturi de crema Parmentier, o supa-crema delicioasa de cartofi cu praz si supa de legume.

Ingrediente pentru Cordon Bleu:

  • 4 felii groase de carne de vitel
  • 4 felii de cascaval
  • 4 felii de sunca
  • 2 oua
  • 100 g faina
  • 150 g pesmet
  • 200 ml ulei pentru prajit
  • sare
  • piper

Curatati carnea de pielite si tendoane, spalati-o si stergeti-o cu servetele absorbante. Taiati feliile de carne, pe orizontala, cate un buzunar. Bateti-le putin ca sa se fragezeasca si presarati-le cu sare si piper, peste tot. In fiecare buzunar puneti cate o felie de sunca si una de cascaval.

Citeste si Reteta zilei: Supa de morcovi

Presati putin si treceti feliile de carne astfel umplute prin faina, apoi prin ou batut si la final prin pesmet. Prajiti-le la foc potrivit in ulei incins cate cinci sase minute pe fiecare parte. Scoateti-le apoi pe servetele absorbante pentru a se scurge de ulei si serviti-le calde.

Stiai ca „Le Cordon Bleu” este cea mai mare institutie de invatamant gastronomic, cu 11 scoli de pe cinci continente? Originea numelui scolii vine de la Ordinul Cavalerilor Sfantului Spirit care a fost creat in secolul XVI. Fiecare membru al acestui ordin purta Crucea Sfantului Duh care atarna de o panglica albastra. Potrivit legendelor, acest ordin cavaleresc a devenit cunoscut pentru extravagantele si luxul banchetelor sale, reunite sub denumirea de „cordon bleu”. Numele acesta a ramas sinonim cu gatitul excelent. O alta teorie spune ca panglica albastra a devenit, pur si simplu, sinonima cu excelenta, iar acest lucru a fost ulterior aplicat si in alte domenii, cum ar fi cel culinar.

Citeste si Reteta zilei: Placinta cu cartofi noi si bacon

Cum prepari crema Parmentier?

Ingrediente:

  • 600 g cartofi
  • 300 g praz
  • 500 ml supa de pui
  • 100 ml smantana
  • 70 g unt
  • sare
  • piper

Curatati si spalati prazul, apoi tocati-l marunt si caliti-l timp de zece minute in 50 g de unt pana cand se inmoaie, dupa care adaugati supa de pui. Curatati cartofii, spalati-i si taiati-i in cubulete. Puneti cubuletele de cartofi in vasul cu praz si fierbeti-i impreuna cu acesta circa 40 de minute. Pasati prazul si cartofii printr-o sita marunta si adaugati din supa in care au fiert pana cand veti obtine o crema de consistenta unei smantani.

Puneti crema din nou la fiert, la foc mic, si adaugati smantana si untul ramas. Potriviti de sare si de piper si mai lasati la foc mic inca patru, cinci minute. Serviti Crema Parmentier fierbinte, cu crutoane de paine prajita si ou fiert tare, dat pe razatoarea mare, presarat deasupra.

Citeste si Reteta zilei: Mancare de fasole verde in sos picant

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here