Daca desertul clatitelor obisnuite ne lasa „gura apa”, ce mai pot spune despre cele cu cacao? Cand ma gandesc la „clatitele negre”, imi vine in minte gustul prajiturilor de casa, parfumate si usor amarui, simple sau cu visine sau cirese. Aceasta reteta delicioasa are un ingredient-cheie, si anume savoarea data de rom, dar care poate fi adaugat optional.
Ingrediente:
- 2 oua
- 85 – 100 g faina
- 1 lingura cu cacao
- 1 lingura cu zahar pudra
- 175 ml lapte
- 2 linguri cu rom
- 140 g unt
Ingrediente pentru umplutura:
- 5 linguri cu frisca
- 225 g ciocolata neagra
- 3 oua
- 2 linguri cu zahar praf
Ingrediente pentru sos:
- 25 g unt
- 150 ml suc de portocala
- 250 g fructe de padure (zmeura sau mure)
- 3 linguri cu rom
Mod de preparare:
Amestecati faina cu cacaoa si zaharul brun intr-un castron. Bateti ouale putin si turnati-le peste amestecul cu faina, adaugati laptele si bateti ingredientele, cu un tel, pana cand obtineti o compozitie omogena, fluida.
Citeste si Reteta zilei: Clatite marocane delicioase
Adaugati romul si doua linguri cu unt topit, apoi omogenizati compozitia. Din aceasta compozitie luati cu o cescuta sau cu un polonic mic si turnati intr-o tigaie antiaderenta unsa cu foarte putin unt. Inclinati tigaia ca sa repartizati compozitia pe toata suprafata ei si coaceti clatita pe o parte, apoi intoarceti-o pe cealalta parte.
Coaceti astfel toate clatitele si lasati-le la racit pana cand preparati umplutura: puneti frisca intr-un vas, la foc mic, adaugati ciocolata rupta in bucatele si amestecati pana cand se va topi. Luati vasul de pe foc. In alt vas puneti galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar pana cand obtineti o compozitie albicioasa, cremoasa.
Turnati in aceasta compozitie continutul de frisca si de ciocolata topita, treptat, amestecand incontinuu, apoi lasati la racit. Totodata in acest amestec adaugati treptat albusurile batute spuma cu restul de zahar. Cu aceasta compozitie umpleti clatitele si impachetati-le in patru.
Puneti-le intr-o tava la cuptor pentru 15-20 de minute. Pentru sos, topiti untul, la foc mic, adaugati zaharul si amestecati pana cand va deveni auriu. Adaugati sucul de portocala si, apoi, lasati amestecul sa fiarba pana cand se va ingrosa, exact ca un sirop.
Adaugati fructele si romul, iar dupa un minut flambati preparatul. Amestecati in sos in continuare pana cand se va stinge flacara. La servire, presarati zahar praf peste clatite si puneti langa ele sosul cu fructe.
Citeste si Reteta zilei: Macarons cu crema de ciocolata