Reteta zilei: Chiftelute marinate

Reteta zilei de astazi este cea cu chiftelute marinate, un preparat romanesc. Inca din copilarie, mai tinem minte gustul usor dulceag al sosului si usor crocant al chiftelutelor. Ne aducem aminte cu drag cand ramaneam langa mama noastra, in bucatarie, si o ajutam sa faca mingiutele din carne, pe care le dadeam prin faina. Este simplu sa le gatesti, iar timpul nu-i destul de tragic. Poti face zece portii de chiftelute marinate pentru intreaga familie in doar o ora si jumatate. Ia-l pe cel mic langa tine si petreceti-va o dupa-amiaza distractiva.

Ingrediente:

  • 400 g pulpa de vita
  • 600 g carne de porc
  • 400 g rosii in bulion
  • 2 linguri pasta de tomate
  • 1 foaie de dafin
  • 2 cepe mari
  • 4 catei de usturoi
  • 100 g faina
  • 250 ml ulei
  • 1 legatura marar
  • 1 lingurita zahar
  • sare
  • piper.

Citeste si Reteta zilei: Macrou cu telina

Mod de preparare:

Curata carnea de pielite si tendoane, spal-o bine in apa rece, transeaz-o in bucati si trece-le de doua ori prin masina de tocat.

Tot prin masina de tocat trece si o ceapa curatata, spalata si taiata in patru bucati.

Amesteca bine carnea tocata impreuna cu ceapa, cu mararul tocat cat mai marunt si potriveste de sare si piper, apoi din acest amestec formeaza chiftelutele, presandu-le cu podul palmelor.

Treci chiftelutele prin faina si prajeste-le in uleiul bine incins, cate cinci, sase minute pe fiecare parte, la foc mic spre mediu. Scoate-le si pune-le pe servetele. Lasa-le sa se absoarba uleiul.

Curata, spala si toaca marunt ceapa ramasa, apoi caleste-o in 50 ml ulei pana ce incepe sa devina aurie. Pune peste ea doua linguri de faina, amesteca bine si dupa un minut stinge cu 100 ml apa. Amesteca incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Cand incepe sa se ingroase sosul, pune rosiile taiate in cubulete, pasta de rosii, foaia de dafin si 500 ml apa. Lasa totul sa fiarba la foc mic circa 30 de minute, dupa care paseaza sosul si strecoara-l printr-o sita.

Pune chiftelutele intr-o cratita, in sosul strecurat, si pune cratita la foc mic. Cand sosul incepe sa fiarba, pune usturoiul tocat marunt, zaharul si jumatate din legatura de marar. Mai lasa la foc mic inca 10 – 15 minute.

Serveste cate patru, cinci chiftelute la o portie si presara deasupra acestora mararul ramas si tocat marunt.

Autor: Andreea Borcila

Citeste si Reteta zilei: Musaca de cartofi cu soia, o mancare simpla de post

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here