Reteta cu cartofi frantuzesti este una simplu de preparat datorita numarului mic de ingrediente. Se stie ca 200 de grame de cartofi contin aproape jumatate din portia de vitamine necesara zilnic pentru sistemul imunitar. Este o reteta ideala, fiind pe gustul intregii familii!
Ingrediente:
- 8-10 cartofi medii
- 2 morcovi
- 300 ml smanatana grasa
- 300 ml lapte integral
- 1 catel usturoi
- 200 g parmezan ras
- 100-150 g unt
- Cateva fire de cimbru
- sare
- nucsoara
- piper.
Mod de preparare:
Curatati cartofii si morcovii, taiati cartofii in rondele subtiri, egale ca grosime (3-5 mm) si morcovii in fasii. Puneti intr-o cratita morcovii si cartofii, turnati deasupra amestecul obtinut din lapte, smantana, sare, piper si usturoi pisat cat mai fin.
Puneti vasul la foc potrivit si fierbeti legumele timp de 10 minute, apoi luati vasul de pe foc. Ungeti cu unt o tava termorezistenta, asezati un strat de cartofi, sarati-i si piperati-i, apoi puneti deasupra un strat de morcovi si apoi alt strat de cartofi si tot asa pana i-ati pus pe toti.
Citeste si Reteta zilei: Piure de cartofi cu usturoi confiat si smantana
Fiecare strat de cartofi se condimenteaza. Turnati deasupra amestecul de lapte cu smantana, in care au fiert legumele si deasupra repartizati un strat uniform de parmezan, nucsoara si piper, rase proaspat.
Puneti vasul in cuptor, la foc potrivit, pentru aproximativ o ora. Daca observati ca se rumenesc prea tare cartofii, puteti sa-i acoperiti timp de 10 minute cu folie de copt si sa-i descoperiti doar in ultimele minute.
Cartofii
200 de grame de cartofi contin aproape jumatate din portia de vitamine necesara zilnic pentru sistemul imunitar. Sunt o sursa bogata de vitamina B, magneziu, potasiu, cupru si zinc, au putine grasimi si nu contin colesterol, iar fibrele pe care le contin ajuta la diminuarea nivelului colesterolului existent in organism.
Cartoful copt contine in jur de 170 de calorii. Chiar si unul mai mare nu depaseste 300 de calorii insa vine cu 28% din necesarul zilnic de fibre. Trebuie stiut insa ca topingurile cu bacon, cascaval, unt si altele asemanatoare sunt cele care ridica numarul caloric, scrie Adevarul.
Citeste si Reteta zilei: Cartofi fierti cu unt, usturoi si patrunjel verde