O femeie care a nascut la un spital privat din Bucuresti, diagnosticata cu coronavirus

O femeie care a nascut la Maternitatea MedLife Grivita din Bucuresti a fost diagnosticata cu noul coronavirus. Femeia a fost internata inca de pe 13 martie si a declarat, in scris, pe proprie raspundere, ca nu a calatorit intr-o zona cu risc si nu a interactionat cu nici o alta persoana suspecta COVID 19, dar ulterior a recunoscut ca a venit in contact cu o persoana revenita din Spania. In timpul nasterii, femeia a inceput sa prezinte simptome si, in final, a fost testata pozitiv.

„In data de 13 martie 2020, pacienta s-a internat in Maternitatea MedLife Grivita pentru nastere, prezentând contractii, fara vizite in alte unitati MedLife. La momentul internarii pacienta nu prezenta nici o simptomatologie specifica patologiei respiratorii acute si a declarat, in scris, pe proprie raspundere, ca nu a calatorit intr-o zona cu risc si nu a interactionat cu nici o alta persoana suspecta COVID 19 sau care provine din zonele galbene sau rosii, dupa cum sunt definite de catre Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile.

In timpul operatiei de cezariana, pacienta a suferit un puseu febril, care a fost stabilizat in scurt timp. In acest context, pacienta a revenit asupra declaratiei, mentionand ca a intrat in contact cu o persoana recent intoarsa din Spania. Ca urmare, echipa medicala a contactat Directia de Sanatate Publica in vederea evaluarii cazului. La momentul respectiv, reprezentantii DSP au transmis institutiei noastre ca pacienta nu indeplineste criteriile pentru testare. La o saptamana de la nastere, timp in care evolutia a fost favorabila, pacienta a declansat un nou episod de febra, dezvoltand pneumonie. Astfel in data de 20 martie, medicii au insistat pentru efectuarea unor investigatii suplimentare, fiind reluate discutiile cu DSP in vederea testarii pentru COVID-19.

De la momentul recoltarii pentru test, in conformitate cu protocoalele in vigoare si cu procedurile transmise de catre Ministerul Sanatatii, au fost puse in aplicare imediat masurile care se impun, pacienta fiind izolata. Mai mult, aceasta a fost carantinata fata de restul pacientilor si a personalului medical si auxiliar din maternitate, la ea avand acces doar medicul curant si asistenta, echipati corespunzator.

In seara zilei ieri, 23 martie, rezultatul testului pentru pacienta a fost confirmat pozitiv. Pacienta, alaturi de nou-nascut, au fost transferati catre Institutul de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”. Acestia se aflau intr-o stare buna, mama fiind cu simptomatologie respiratorie in remisie.

Mentionam ca pe toata perioada internarii am comunicat starea pacientei catre Directia de Sanatate Publica pentru a decide oportunitatea testarii pentru COVID 19 si a pune in aplicare masurile care se impun in functie de tabloul clinic.

Am demarat o ancheta epidemiologica, urmand ca in cel mai scurt timp sa comunicam Directiei de Sanatate Publica o evaluare a persoanelor expuse, astfel incat sa se poata incepe cat mai curand testarea acestora. In acest moment, nici unul dintre contactii directi ai pacientei pe perioada spitalizarii, nu este simptomatic. ”, se arata in Comunicatul MidLife Grivita.

Surse: digi24.ro, mediafax.ro

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here