Se spune ca banii nu aduc fericirea si suntem de acord cu acest aspect. Lipsa banilor insa ne poate aduce griji si probleme cu care nu dorim sa ne confruntam, mai ales dupa ce un micut cu ochisori veseli si-a facut loc in viata noastra.
Cum putem sa ne disciplinam financiar atunci cand avem un copil? Ai mai jos cateva idei care speram ca-ti vor fi de folos.
- Fa-ti un buget si obisnuieste-te sa il respecti
Multi dintre noi gasim obositoare ideea de a repartiza un buget pe categorii de cheltuieli si de a nota fiecare cheltuiala, pentru ca la sfarsit de luna sa avem o imagine clara asupra bugetului nostru. Dar aceasta practica, cu care te vei obisnui in timp, va da cu siguranta rezultate.
Pentru a reduce cheltuielile dintr-o anumita categorie, de exemplu, va trebui sa stii la cat se ridica acestea, nu-i asa? Iar bugetul lunar va functiona ca o oglinda care te va atentiona atunci cand lucrurile nu merg foarte bine intr-o zona sau alta.
Daca nu ai timp sa notezi cheltuielile intr-un tabel Excel sau chiar pe o agenda sau un caiet, o aplicatie special realizata pentru administrarea bugetului te va ajuta. Cu un pic de vointa, vei vedea ca se poate, iar beneficiile vor fi majore. Si nu uita ca cel mic iti va copia exemplu: va creste si el disciplinat financiar daca va vedea acelasi lucru la parintii lui.
- Stabileste prioritatile financiare: ale familiei, dar si ale bebelusului
Unul dintre beneficiile majore ale gestionarii atente a bugetului lunar al familiei este faptul ca vei putea face loc pentru ceea ce este important in viata voastra. Si da, voi veti stabili aceste lucruri.
Vreti sa cumparati un apartament in perioada urmatoare, sau poate ca aveti un credit pe care va ganditi sa il achitati mai repede? O masina noua? Apoi, peste multi ani, vrei sa il sustineti pe copilul vostru sa studieze oriunde doreste, chiar si in strainatate? Sau sa il sustii financiar pentru un curs, o specializare importanta pentru el… Sunt lucruri care cer planificare atenta si prioritizare.
Alege flexibilitatea contului ING Economii atunci cand vrei sa economisesti in ritmul tau, fara constrangerea unui termen, sau depozitul la termen, daca preferi un termen fix.
Poate ca va trebui sa renunti la unele lucruri pe parcurs, dar nimic nu va fi frustrant daca acestea nu se afla pe lista ta de prioritati. Mai trist ar fi sa trebuiasca sa renunti mai tarziu la lucruri mai mari, care necesitau un buget si planificare din timp, nu-i asa?
- Deschide un cont de economii pentru copii
Suntem siguri ca ai deja un cont bancar. Poate ca ai incercat sa si economisesti, adaugandu-i de-a lungul timpului si conturi de economii sau depozite la termen. Cand ai copii, ai si o noua oportunitate: aceea a unor conturi de economii pentru copii. Sunt depozite cu conditii speciale si dobanzi in general mai mari decat cele obisnuite si te vei bucura sa vezi cum banii tai se vor inmulti mai rapid.
De exemplu, daca deschizi un cont ING Economii pentru copii, beneficiezi de o dobanda de 1% pe an si de un bonus trimestrial de 1%, totul fara depuneri minime si avand acces oricand la bani, fara sa pierzi dobanda acumulata. Dobanda bonus se primeste trimestrial, pentru sumele nou economisite.
- Creste un micut inteligent financiar
Se stie ca cei mici ne copiaza comportamentul, iar educatia si bunele obiceiuri dobandite din copilarie foarte posibil sa ii ramana pe viata. Ce poti tu face pentru a-i oferi o educatie financiara care sa-i permita sa-si gestioneze cu succes banii cand va fi mare?
In primul rand, fii un exemplu pentru el. Apoi, poti introduce notiuni legate de bani, pe masura varstei lui. Cumpara-i o pusculita. Invata-l cateva principii financiare, potrivite cu varsta lui. Explica-i cum poate sa stranga chiar el bani pentru a-si cumpara o jucarie pe care si-o doreste sau faptul ca banii nu vin, pur si simplu, din bancomat (cum par sa creada toti micutii de 5-6 ani), ci mami si tati muncesc pentru ei, la fel cum o va face si el, cand va creste.
Pe masura ce va creste, va putea intelege ce notiuni de baza despre economisire, conturile bancare, calculul dobanzilor, investitii, credite si cum le poate utiliza pentru a-si cumpara o locuinta, de exemplu…
Copilul tau iti va multumi, cu siguranta, atunci cand este adult, daca va porni in viata avand deja cunostinte solide in legatura cu finantele personale – dincolo de un cont bancar pe numele lui, cu o suma de bani economisita cu drag de parintii sai.