Oana Stoianovici, coach transformational: “Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama!”

“Este firesc ca o femeie sa fie mai mult decat doar mama”, spune Oana Stoianovici, coach transformational. 

Cred ca egalitatea dintre sexe a fost prost interpretata. E vina barbatilor ca nu mai vrem/nu mai avem timp sa fim feminine? Este maternitatea inteleasa gresit? Cum sa ne educam fiica, asa incat sa aiba incredere in propria feminitate? Cum sa ne educam fiul, astfel incat sa poata aprecia feminitatea unei femei? Oare o mama “trebuie” sa se sacrifice pentru familie, chiar daca isi pierde sau isi neaga propria feminitate? Am aflat raspunsurile la aceste intrebari, gratie Oanei Stoianovici, coach transformational.

Vezi si Pastreaza-ti feminitatea!

Oana are o experienta de peste 15 ani in programe de coaching si leadership transformational, iar in ultimii ani, s-a concentrat, in mod particular, asupra practicilor de vindecare cuantica, cu aplicabilitate speciala in zona de feminitate. A studiat practici de vindecare, ritualuri de initiere spirituala, in comunitati traditionale, specializandu-se in ritualuri de trecere, atat pentru barbati, cat si pentru femei. Pornind de la experienta directa, si-a dezvoltat propria metoda, aplicata in workshopuri si programe de coaching, precum ‘O Zi de Feminitate’, ‘Tainele Feminitatii Sacre’ sau ‘Copilul Interior’. Din 2017, Oana este CEO si Fondator al The Feminine, un proiect international, un manifest al valorilor feminitatii si al umanitatii fiecaruia dintre noi. Un spatiu digital in care tu – indiferent de locul in care te afli – poti accesa, oricand si oricum, informatii originale si extrem de valoroase despre cum iti poti creste si cultiva propria feminitate.

 E vina noastra ca ne luptam sa rezolvam noi toate lucrurile si toate problemele, fara a observa cum ne transformam in femei prea putin feminine?

Nu este vina nimanui, insa este responsabilitatea noastra, a tuturor. Aceasta neprezenta la valorile feminine este, deja, un fenomen social si cere de la noi sa ne implicam intr-un mod constient. Ne afecteaza, in egala masura, pe toti — femei, barbati, copii. Pentru noi, femeile, transformarea incepe cu a ne pune pe primul plan, cu a reinvata sa avem grija de noi, insa nu doar fizic, ci si emotional, spiritual si psihologic.

Cum ne putem regasi feminitatea dupa nastere, dupa ce in viata noastra intra un copil sau mai multi? 

Important este sa nu ne-o pierdem, in timpul sarcinii! Aceasta este, de fapt, provocarea. Si tine mult si de preconceptii, mai exact de ideea ca a fi mama implica sa te sacrifici, total, sa uiti de tine si ca numai asa dovedesti ca iubesti, cu adevarat. In realitate, iubirea nu inseamna sa te pierzi pe tine, ci sa iti constientizezi rolul si sa intelegi ca daca tu te respecti, ai grija de tine si te pui in ecuatie, vei castiga vitalitatea de care ai nevoie pentru a face tot ce ti-ai propus. Astfel, vei deveni, pentru copiii tai, un exemplu de succes, sanatate si pozitivitate.

Citeste si Sexi, chiar si cu burtica!

Ce se intampla atunci cand o femeie isi traieste feminitatea doar prin prisma maternitatii?

Nu stie cine este, pana la capat. Mai devreme sau mai tarziu, se va simti sufocata, neindreptatita si incompleta. Cand copiii cresc si isi iau zborul, in urma lor ramane un mare gol; pentru ca nu ti-ai acordat timp tie, ca femeie, nu ca mama. Toti acei ani pe care i-ai dedicat copiilor, iti cer, acum, atentie. Si e mult de recuperat. Daca, in schimb, incepi sa incluzi femeia din tine, in colaborare cu mama din tine, atunci vor creste armonios, iar cele doua laturi vor invata sa fie resursa, una pentru cealalta. In felul acesta, atunci cand copiii pleaca de acasa, tu esti centrata in relatia ta, cu tine, iar pierderea devine inceputul unei noi etape.

Ce poate face o femeie care nu rezoneaza cu modelul propriei mame, care  considera ca“trebuie sa te sacrifici pentru familie, pentru copii”?

Trebuie sa invete sa se onoreze pe ea si sa inteleaga ca este firesc sa fie mai mult decat doar mama. Este un model diferit de cel pe care mamele si bunicile noastre l-au promovat, dar este un model mult mai autentic si mai aproape de adevarul timpurilor noastre. Azi avem libertatea sa fim mai mult decat un rol. Avem dreptul la abundenta, la expresivitate, avem dreptul sa inovam si sa oferim lumii toate formele de expresie ale femininului.

Cum isi poate pastra feminitatea o mama singura, atata timp cat “trebuie” sa preia o parte dintre atributiile unui tata?

Este o situatie foarte provocatoare, intr-adevar, si greu de gestionat, atat din rolul de mama, cat si din rolul de femeie. Ce este, insa, esential sa inteleaga este ca “trebuie” sa isi faca timp pentru ea si pentru feminitatea ei. Acest gest va parea imposibil, la inceput, din pricina lipsei de timp si a grijilor. Dar, daca isi va lua un angajament fata de ea, mai devreme sau mai tarziu, va reusi. Acest lucru este critic pentru a putea sa gaseasca energia de care are nevoie pentru a le gestiona pe toate, fara sa cada prada victimizarii, din cauza oboselii si singuratatii, dar si pentru a putea, ulterior, sa ii ofere un exemplu de feminitate copilului ei. Asta il va ajuta pe copil sa nu confunde rolurile feminin-masculin si sa aiba o raportare corecta, in viata lui, de adult.

Ana o vede pe mami cum isi pune cerceii cu perle la urechi, margelele la gat, pantofii cu toc in picioare, se machiaza, o admira cand aceasta isi aranjeaza parul. Mami merge gratios, vorbeste bland, zambeste des, iar Ana incearca sa-i imite mersul pe tocuri. „Mami, cand o sa cresc mare, o sa fiu ca tine!” 

 Cum sa ne educam fiica, astfel incat sa creasca o viitoare femeie care se bucura si are incredere in propria feminitate?

Fetita noastra se uita la noi, ca la reperul suprem de feminitate. Daca noi avem grija de noi, daca noi ne respectam, daca noi ne cultivam feminitatea, constant, si o transformam intr-un stil de viata, nu doar cu ocazii speciale, atunci fetita va invata cum sa isi traiasca feminitatea. Simplu spus, prin puterea exemplului. De asemenea, este important sa comunicam deschis si sa ii oferim un univers feminin, la care sa se raporteze. Fetita trebuie sa stie ca suntem si femei, si mame, si partenere, si iubite, iar fiecare aspect al feminitatii noastre reprezinta ceva specific, cu nevoi specifice. Cand avem grija de toate aceste aspecte din noi, cand ne dam ragaz, ne oferim liniste si ne ingrijim emotiile, vom fi un exemplu demn de urmat.

Cum sa ne educam fiul, astfel incat sa nu-i diminuam masculinitatea, dar in acelasi timp sa-l invatam sa respecte si sa aprecieze feminitatea unei femei?

 Invatandu-l valorile feminine si respectandu-ne pe noi, ca femei, in raport cu el, ca barbat in devenire. Oferindu-i iubirea neconditionata a mamei si impunandu-i respectul femeii. Asta inseamna ca este necesar sa il educam de mic sa aiba grija de noi, sa ne inteleaga sensibilitatea, emotiile si intuitia. Sa le respecte, ca valori fundamentale. Sa stie ca ele ne ofera umanitate si vulnerabilitate si ca magia lor vine din faptul ca ele sunt un cadou de pret, care ii completeaza puterea lui, masculina. Sa aprecieze femininul si sa protejeze feminitatea, intai in relatie cu noi si, ulterior, in relatie cu orice fetita, fata sau femeie. Sa ii explicam prin comunicare si sa ii exemplificam prin atitudine. Daca noi ne respectam feminitatea si ne ingrijim, el va intelege si va respecta asta, ca viitor barbat.

Este maternitatea inteleasa gresit de unele femei?

Da, este inteleasa gresit, pentru ca este perceputa ca un sacrificiu, care nu iti mai permite sa te ingrijesti si sa ai timp pentru feminitatea ta, pentru emotiile tale, pentru calitatea timpului tau cu tine. Atunci, pierzi contactul constient cu femeia din tine. Femeia din tine are nevoie de spatiu, de timp si de iubire, ca sa infloreasca si ca sa poata ramane la fel de puternica, precum mama din interiorul nostru. Sunt doua forte ale femininului, puternice, in egala masura. Pierdem contactul cu aceasta parte din noi si asteptam de la un barbat sa faca ceva pentru a “retrezi” femeia din noi. Noi ii cedam puterea, insa el, in realitate, nu stie ce sa faca cu ea. In felul acesta, devenim lipsite de putere si asteptam ceva ce nu vom primi, de fapt, niciodata. Daca invatam sa sustinem atat maternitatea, cat si feminitatea, vom deveni mai puternice, mai prezente, mai radioase si infinit mai implinite.

Oana Stoianovici

Cum arata barbatul care apreciaza feminitatea unei femei?

Este barbatul care intelege ca feminitatea nu se rezuma la a arata bine si nu se limiteaza la a se mandri cu femeia frumoasa, fizic, de langa el. Intelege ca femeia nu ii “apartine”, ba mai mult, ea are nevoie sa fie respectata si onorata, in multiplele fatete ale feminitatii sale. Atunci cand femeia stie cum sa aiba grija de toate aspectele ei — mama, femeie, sotie/partenera, femeia inteleapta — ea il provoaca, indirect, pe barbat, sa o vada dincolo de forma fizica si sa creasca in masculinitatea lui, ca sa poata sa raspunda, la randu-i, tuturor acestor aspecte.

Pentru cele interesate de cursurile si workshopurile pe care le sustii, unde te gasim?

Ma puteti gasi pe oanastoianovici.ro si pe thefeminine.com. The Feminine este un proiect care se adreseaza tuturor femeilor care isi doresc sa aiba acces la informatii corecte si complete despre ce inseamna sa ai, in mod autentic, grija de tine, de nevoile si emotiile tale, sa iti hranesti pasiunea si senzualitatea, vulnerabilitatea si compasiunea. Aici veti gasi, constant, articole, povesti, podcast-uri si materiale video, care aduc impreuna informatii si inspiratie, cu intentia de a pune bazele cresterii organice a feminitatii si a femininului, dar si programe avansate, si dedicate anumitor teme specifice, cum ar fi, de pilda, senzualitatea.

Autor: Inga Stoian

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here