„Basmul Unirii”, scris de copiii Bucurestiului, demn de Cartea Recordurilor

Biblioteca Metropolitana Bucuresti va invita sa fiti martorii lansarii unui basm creat de copii pentru copii, marti, 11 decembrie 2018, incepand cu ora 18:00, la Sala Mica a Palatului National al Copiilor.

Citeste si: Cum alegem cartile in cazul unui toddler?

Basmul Unirii este rezultatul unui proiect dedicat anului centenar, menit sa aprofundeze cunostintele pe care copiii le au cu privire la Marea Unire, acest eveniment major din istoria romanilor. Si cum BMB este o retea de filiale, 26 dintre ele s-au putut implica in organizarea si derularea activitatilor, basmul devenind astfel itinerant.

Dar de ce un basm?

Pentru ca basmele joaca un rol foarte important din punct de vedere educativ. Prin intermediul povestilor, copiii descopera lumea si se pot plasa in situatii de viata in afara contextului familial. Prin lupta dintre bine si rau si situatiile conflictuale intalnite, copiii invata strategii de viata, descopera consecintele unor fapte si atitudini si isi insusesc comportamente sociale pozitive. Pentru copiii participanti, atelierele au creat oportunitatea lucrului in grup, stimulandu-le creativitatea, imaginatia, competitivitatea si colaborarea in atingerea scopului comun.

Un proiect de basm…

Proiectul a fost conceput astfel incat sa cuprinda ateliere de scriere creativa – de fapt usor reactiva fiind bazat pe informatia tematica – fiecare completat de cate o sesiune de creatie grafica care sa ilustreze textul. La atelierele, coordonate si „mediate“ de bibliotecari, au participat copii cu varste de la 4 la 12 ani, ghidati si inspirati de resursele documentare avute la dispozitie si uniti prin firul narativ al basmului.

…cu rezultate de basm

Basmul Unirii este un frumos exercitiu de imaginatie colectiva, care ilustreaza conceptul Unirii, vazut prin ochii copiilor. Veti vedea, in paginile basmului, cum elementele fantastice si animaliere sunt minunat de prezente si placut ingemanate, iar valori ca dreptate, adevar, solidaritate si curaj sunt caracteristici definitorii pe care copiii le-au atribuit personajelor nou create.

In prezenta bibliotecarilor, a conducerii BMB, a insotitorilor si invitatilor, celor 124 de copii le vor fi inmanate primele exemplare tiparite ale Basmului Unirii si le va fi recunoscuta public calitatea de scriitor… de basm. De asemenea, va fi prezentat filmul adaptat dupa Basmul Unirii, scris de copii, realizat de echipa teatrului „Licurici” a BMB.

In foaierul salii de spectacol invitatii vor putea vedea si expozitia Bucuresti 1918 – Bucuresti 2018, realizata cu materiale inedite din biblioteca digitala a BMB.

Biblioteca Metropolitana Bucuresti este o retea de 34 de biblioteci publice, care faciliteaza accesul la informare si lectura, prin serviciul gratuit de imprumut la domiciliu. Prin complexitatea ofertei culturale, pe care o pune la dispozitia publicului in filialele sale raspandite in toate sectoarele Bucurestiului, BMB contribuie activ la imbunatatirea calitatii vietii membrilor comunitatii.

Citeste si: Campanie de colectare de carti pentru copiii din medii defavorizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here