Un copil iubit înseamnă un viitor adult fericit!

Foto: formuland.com

Trăim cu toții vieți stresante și, în calitate de părinți suntem copleșiți de griji și preocupări. Dar cert este că unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le facem este să găsim timp pentru a-i oferi copilului afecțiune și iubire.

Studiile făcute în ultimul deceniu au arătat cât de strânsă este legătura dintre afecțiunea primită în perioada copilăriei și sănătatea și fericirea în viitor, în viața de adult. Un copil iubit înseamnă un viitor adult fericit!

Căldura și afecțiunea pe care le primesc copiii de la părinți au efecte pozitive pe termen lung, potrivit childtrends.org, și anume: o stimă de sine mai mare, performanțe academice îmbunătățite, o mai bună comunicare dintre părinte și copil, mai puține probleme psihologice și de comportament etc, scrie mother.ly. Pe când un copil care nu a avut parte de afecțiune din partea părintelui va avea o stimă de sine scăzută, nu va ști să ceară și nici să ofere iubire, nu va avea încredere în propriile forte, este ostil, agresiv, antisocial.

O serie de studii realizate recent au scos în evidență legătura dintre afecțiunea parentală fericirea și succesul copiilor. Spre exemplu, cercetătorii de la Duke University Medical School au descoperit că bebelușii cu mame pline de afecțiune și atente la nevoile micuților cresc adulți mai fericiți, mai rezilienți și mai puțin anxioși.(*au fost urmărite aproximativ 500 de persoane de când erau bebeluși până la vârsta de 30 de ani). Adulții ale căror mame le-au oferit în copilărie afecțiune din plin și erau extrem de grijulii au fost mai puțin stresați și anxioși, precum și probabilitatea de a deveni ostili, de a fi antisociali sau de a avea simptome psihomsomatice era diminată.

Cercetătorii implicați în acest studiu au ajuns la concluzia că hormonul oxitocina poate fi responsabil pentru acest efect.

Oxitocina este un element chimic din creier eliberat în perioadele în care o persoană simte dragoste și conexiune. S-a dovedit că aceasta ajută să se creeze o legătură puternică între părinte și copil, adăugând un sentiment de încredere și sprijin între ei. Această legătură, cel mai probabil, ajută creierul să producă și să folosească oxitocină, iar astfel, un copil să simtă emoții pozitive.

Un alt studiu arătat că dragostea necondiționată primită de la părinte îl poate face pe copil mai fericit din punct de vedere emotional și mai puțin anxios, iar acest lucru se întâmplă deoarece creierul are abilitatea de a se schimba ca rezultat al afecțiunii primite. Pe de altă parte, impactul negativ al abuzului în copilărie și al lipsei de afecțiune afectează copiii atât psihic, cât și fizic. Și mai fascinant este faptul că oamenii de știință cred că afecțiunea părintească îi poate proteja pe copii de stresul care apare în copilărie.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here