Tata e mai fericit ca mama?

Suntem in 2023 si ne-ar placea sa spunem ca femeia si barbatul chiar sunt parteneri egali si in parenting, in ceea ce priveste ingrijirea, cresterea si educarea copilului. Adevarul insa e altul: in timp ce barbatul chiar incearca sa-si faca „jobul”, asumandu-si din ce in ce mai mult rolul de tata, nu stiu cum, dar tot mama este cea care duce greul, atat din punct de vedere fizic, cat mai ales mental.

Probabil de aceea concluzia pe care a aratat-o un studiu extins, facut in California, nu ni se pare chiar atat de iesita din comun, si anume, dintre cei doi parinti  tata e mai fericit ca mama. Afla aici de ce tatal e parintele care a tras lozul norocos.

Aceasta cercetare a fost compusa din 3 studii la care au participat in total 18.000 de persoane, iar obiectivul principal urmarit de echipa de specialisti era sa inteleaga daca mama sau tata este parintele care experimenteaza o fericire mai mare din rolul pe care-l are, din „jobul” de parinte.

Doua dintre studii au comparat nivelul de fericire la mama si nivelul de fericire la tata in comparatie cu nivelul de fericire la femeile si barbatii care nu sunt parinti. Cel de-al treilea studiu a urmarit felul in care se implicau mamele si tatii in activitatile de ingrijire si crestere a copilului, precum si felul in care se simteau in momentul in care se ocupau, propriu zis, de toate acele activitati.

Concluziile celor trei studii au fost destul de interesante:

  • atat mamele, cat si tatii aveau un nivel de fericire mai mare atunci cand erau cu copiii, in comparatie cu orice alta activitate aveau de facut.
  •  tatii aveau un nivel de fericire mai mare spre deosebire de mame. „Tatii sunt mai buni atunci cand este vorba de a decide cum sa-si petreaca timpul in care sunt cu copilul”, sustine Katherine Nelson-Coffey, autoarea studiului.

Pe scurt, este mai mare probabilitatea ca tatii sa se joace cu copiii, in timp ce mamele se vor ocupa mai degraba de activitatile si sarcinile din casa: sa-i imbrace, sa le faca baita, sa-i hraneasca, sa le spele hainutele, sa-i duca la sau de la gradinita, locuri de joaca, activitati extra si alte lucruri ce tin de ingrijirea copiilor.

Am putea concluziona  astfel: mama ar fi mai fericita daca s-ar juca mai mult timp, si poate ca asa ar trebui sa si faca. Intrebarea insa e alta: atunci cine se va mai ocupa de toate celelalte lucruri? 🙂

Traducere si adaptare: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here