Un nou studiu sugereaza ca suportul legislativ al unei tari conteaza, intr-o mare masura, pentru mamele care lucreaza. Caitlyn Collins, sociolog american, si-a dedicat cinci ani pentru un studiu dedicat mamelor care, pe langa rolul de parinte, au si un loc de munca. In Romania, ultimele statistici arata ca 49% dintre mame se declara multumite de modul in care isi impart timpul.
Cercetarea, numita si Making Motherhood Work: How Women Manage Careers and Caregiving, se bazeaza pe mamele care locuiesc in patru tari diferite din Europa de Vest.
„In oricare dintre tarile in care am efectuat interviuri este ca exista o dorinta printre majoritatea mamelor, si anume ca, femeile vor sa se simta capabile de a se imparti intre ingrijirea copilului si un loc de munca, intr-un mod echitabil”, precizeaza sociologul american citat de Psychology Today.
Citeste si Mamele-angajate sunt modele pozitive pentru copii
Suedia este cunoscuta pentru suportul familial. Acolo, potrivit sociologului, mamele si tatii isi impart in mod egal sarcinile de ingrijire a copilului, astfel incat sa fie compatibile si cu timpul alocat job-urilor. Cu toate acestea, chiar si in Suedia, idealul unei astfel de viziuni pune presiune pe umerii unei femei.
In partea de Vest a Germaniei si in Italia, femeile considera ca a avea o cariera este incompatibil cu perioada de crestere a copilului. Un job de tip part-time pare sa le fie destul de comod. Totodata, exista mai mult suport disponibil pentru ele in aceste tari decat pentru mamele din Statele Unite ale Americii.
Citeste si Sa fii mama inseamna sa ai doua joburi si jumatate
Conform studiului, sociologul Caitlyn Collins precizeaza ca America este pe ultimul loc in ceea ce priveste suportul familial. Mamele din SUA sunt prinse intr-o schema de conflict, si anume lupta dintre devotamentul unui loc de munca si devotamentul pentru copii, in timp ce tatii nu le ajuta foarte mult.
Combinatia intre incompatibilitate si lipsa suportului guvernamental pentru parintii care lucreaza a pus mamele intr-o situatie complicata. Concluzia studiului, potrivit lui Caitlyn Collins, este aceea ca legislatia fiecarei tari conteaza intr-o mare masura oferind un suport diferit pentru parintii care lucreaza. „Cea mai buna solutie poate fi aceea de a redefini idealul maternitatii, care include si munca, si cresterea copiilor”, a conchis sociologul.
In Romania, doar 49% dintre mamele care lucreaza au reusit sa imbine armonios viata de familie si viata profesionala, potrivit unor statistici efectuate in perioada februarie-martie 2017. Potrivit studiului eJobs, citat de revista Capital, sondajul a fost realizat pe un esantion de 1.1130 de mame din Romania, dintre care 58% au mentionat ca si-au pastrat locul de munca dupa nasterea copiilor, iar restul de 42% dintre mame au renuntat la serviciu pentru a se dedica familiei.
Potrivit revistei Capital, 49% dintre mame s-au declarat multumite de modul in care isi impart timpul, in timp ce 20% nu au reusit sa imbine, intr-un mod echilibrat, viata profesionala cu cea personala.
Citeste si Secretele unei mame creative
Autor: Andreea Borcila