Ai un bebelus care te „terorizezaza” cu lacrimi si tipete pana obtine ce isi doreste, un toddler de 2 ani capricios sau un prescolar de 4-5 ani de nestapanit? Situatia ti-a scapat de sub control si trebuie sa iei masuri. Beneficii vor fi pentru ambele parti, spun specialistii. Ca sa creasca armonios, un copil are nevoie de limite, dar impuse cu blandete.
Copilul actioneaza in functie de impuls. Pentru el, atingerea scopului inseamna totul si este in stare sa nu dea inapoi de la nimic. Obisnuit sa reuseasca, va exploata fara mila orice ezitare si va invata rapid care sunt punctele tale slabe. Pe masura ce creste, isi rafineaza strategiile prin care te poate manipula. Lacrimi, tipete, amenintari, rugaminti insistente si chiar linguseli, totul poate fi o arma in lupta lui pentru o autonomie absoluta, dar nicidecum benefica. Este, de fapt, un santaj sentimental, pentru ca el exploateaza sentimentele tale de iubire si iti duce emotiile la limita, pentru a te face sa cedezi. Sigur ca poti protesta, spunand ca tu ai un copil destept si cu personalitate sau ca, pur si simplu, te depaseste si, cu siguranta, in ambele situatii ai dreptate. Insa faptul ca ai dreptate nu te absolva de datoria de a-i da o educatie care sa ii foloseasca in viitor. Manipularea si santajul sentimental nu sunt deloc apreciate nici la adulti, deci trebuie descurajate inca de cand copilul este mic.
Despre disciplina si setarea limitelor
Situatiile limita se repeta si tot ce reusesti este sa cedezi in fata metodelor lui, din ce in ce mai complexe, de santaj? Este timpul sa setezi limitele (cu blandete, dar ferm). Nu uita, esti adultul care ii vrea copilului binele si care il iubeste mult.
In primul rand pastreaza-ti calmul! Daca te enervezi, situatia iti va scapa de sub control. Vocea, mimica, gesturile tale te pot trada. Fii ferma! Nu ii da posibilitatea de a decide ce se va intampla. Nu-l intreba daca vrea sa mearga la masa, ci spune-i clar: hai sa mergem la masa! Daca tipa sau foloseste un ton neadecvat, spune-i pur si simplu ca nu intelegi ce spune. Sigur ca nu trebuie sa ii refuzi total posibilitatea de a alege, insa trebuie sa evaluezi tu situatia in care sa ii dai de ales.
Copilul trebuie invatat si sa ia initiativa, insa treptat, pe masura ce creste si capata discernamant. In cazul unui copil mic, alegerea uneia dintre jucarii pentru a se juca cu ea poate fi optiunea lui, insa nu este indicat sa aleaga el daca se imbraca pentru a iesi afara sau iese dezbracat. Aceasta este o decizie pe care trebuie sa o iei tu si el sa o respecte. Nu negocia! Vei pierde timp, argumentand fara rezultat. Foloseste faptul ca micutul isi pierde repede interesul pentru ceva, daca apare altceva mai interesant. Uneori, distragerea atentiei te poate ajuta sa previi crizele.
Evita situatiile delicate! Nu pleca la cumparaturi cu el daca se apropie ora de masa sau de culcare. Nu face niciodata promisiuni pe care nu le poti tine. Daca in momentul in care plecati la supermarket il pacalesti ca ii vei cumpara o jucarie si nu o faci, vei crea cele mai bune conditii pentru o criza in public, iar repetarea unor situatii de acest gen il va face sa isi piarda increderea in tine.
Nu te lasa sedusa de tertipurile la care recurge pentru a te convinge. Daca ai luat o decizie, trebuie sa fii ferma in a o respecta. Daca stie ca cedezi nu se va da batut pana nu va reusi. Fa-l sa coopereze! Daca ii dai impresia ca scopul tau este sa il provoci sau sa ii faci viata imposibila, nu vei obtine cooperare de la el. Nu-l lua prin surprindere, intrerupandu-l brusc din joaca pentru a merge acasa. Anunta-l inainte cu cateva minute, pentru a-i da timp sa se pregateasca. Dar, atentie! Nu-l intreba, ci comunica-i! Daca da impresia ca nu te aude, este bine sa stabilesti un contact vizual cu el, coborand la nivelul lui si privindu-l in ochi cand ii vorbesti, pentru a-i transmite ca e ceva serios. Nu tolera sa te ignore atunci cand ii vorbesti. De multe ori, cand ii vorbesti, se intoarce cu spatele la tine, rade, se joaca sau te ingana. Iti transmite astfel mesajul clar de a-l lasa in pace. Daca vei tolera astfel de lucruri, va ajunge sa te sfideze din ce in ce mai mult si iti vei pierde autoritatea in fata lui. Trebuie sa il faci sa te asculte, stabilind un contact vizual cu el si avertizandu-l asupra consecintelor refuzului lui, pe care trebuie sa nu eziti sa le pui in aplicare imediat daca atitudinea lui nu se schimba.