Reluarea vietii sexuale dupa nastere

Imagine de Simon Matzinger de la Pixabay

Daca nu exista probleme si la nastere totul a decurs normal, indiferent ca s-a produs pe cale naturala sau prin cezariana, reluarea vietii sexuale poate avea loc dupa cele sase saptamani de lauzie, dar specialistii recomanda cam dupa 3 luni.

Practic, organismul oricarei femei este pregatit de reinceperea vietii sexuale, dupa vindecarea leziunilor vaginale provocate de nastere. Apetitul sexual al femeii poate fi redus, in parte din cauza leziunilor fizice, din cauza schimbarilor hormonale, dar si din pricina tensiunii psihice cauzate de aparitia unui nou membru al familiei.

Majoritatea cuplurilor isi reiau viata sexuala la aproximativ 3 luni dupa nastere, altele dupa circa 5-6 luni, dar sunt foarte multe situatii in care, pe fondul stresului provocat de venirea pe lume a noului membru al familiei, viata sexuala sa nu fie reluata mai devreme de un an. Este foarte important insa ca, atat tu, cat si partenerul tau sa luati in calcul faptul ca primul contact sexual dupa nastere trebuie sa fie extrem de bland, cu mare grija in privinta igienei, pentru ca pericolul infectiilor este foarte mare.

In aceasta perioada, daca simti cumva dureri in zona pelviana, amana momentul si cere cat mai rapid sfatul specialistului. In privinta pericolului aparitiei unei noi sarcini pe perioada lauziei, se spune ca lactatia actioneaza ca un mijloc natural contraceptiv, cu conditia ca femeia sa alapteze regulat, o data la 3-4 ore, timp de aproximativ 30-40 de minute, atat ziua, cat si noaptea. (Se spune ca una din trei femei care alapteaza doar pe parcursul zilei poate ramane insarcinata).

Stabileste anticonceptionalul potrivit!

Daca nu alaptezi, practic, lucrurile sunt mult mai simple cand iti reincepi viata sexuala. Doar faptul ca ai avut un copil nu inseamna insa ca nu poti sa ramai imediat insarcinata cu al doilea. Exista multe cazuri de femei care s-au prezentat la controlul de sase saptamani dupa nastere si erau deja insarcinate. Dupa perioada de lauzie, poti apela la orice forma de contraceptie, inclusiv sterilet. Ciclul menstrual se reinstaleaza dupa 3-6 saptamani si, incepand din acest moment, pericolul unei noi sarcini este foarte mare. De aceea, se recomanda reluarea folosirii mijloacelor contraceptive.

Atentie, daca alaptezi, nu poti folosi insa orice formula de anticonceptionale orale. In astfel de conditii, daca nu ai nicio alta problema de sanatate, restul nu depinde decat de adaptarea programului tau si al cuplului la nevoile celui mic, care nu sunt deloc putine si nici facile, la toate acestea adaugandu-se, evident, si oboseala acumulata in fiecare zi. Important este ca atat tu, cat si partenerul tau sa va doriti intimitatea si sa fiti pregatiti pentru acest prag, dupa ce ai primit ok-ul de la medicul tau.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here