Problemele aparute in cazul fratilor separati la divort: „Se pot ivi conflicte intre fratii despartiti”

Sursa foto: Jordan News

In cazul unui divort, viata unui cuplu cu un copil se transforma intr-un cosmar. Pe langa durerea provocata de sfarsitul relatiei si posibilele divergente aparute, teama si angoasa cauzate de intrebarea „oare cum pot face aceasta tranzitie mai usoara pentru copilul meu?” ajung sa ii macine, fara doar si poate, pe ambii parinti. Lucrurile se complica si mai tare cand la mijloc sunt doi sau mai multi copii, mai ales ca, in unele cazuri, acestia aleg sa ramana cu parintele preferat, fiind separati.

Intensitatea emotiilor intr-o asemenea situatie creste in proportie logaritmica, este de parere psihologul clinician si psihoterapeutul adlerian de la Clinica Anima et Animus, George Chiriacescu (foto). „Mamele, de foarte multe ori, sunt macinate de sentimente vinovatie din cauza faptului ca unul dintre copii nu creste alaturi de ele. Aceste sentimente de vinovatie ar putea impacta copilul care ramane cu mama, care poate prelua vina”, explica acesta.

Vezi si Divortul, de preferat in locul unei relatii problematice intre parinti?

Din pacate, potrivit psihologului, nu doar conflictul dintre parinti poate deveni o problema. De fapt, bazinul unor posibile conflicte in familie creste cand copiii sunt impartiti intre parinti, astfel ca pot aparea mari conflicte si intre fratii despartiti.

„Vestea buna este ca, daca cei doi parinti comunica, iar lucrurile sunt civilizate, copiii stiu intotdeauna ca pot avea acces la cei doi parinti, totul se simplifica. Din pacate, insa, nu prea se intampla acest lucru. Regula este ca vrei sa-l ranesti pe celalalt, pe fostul partener. Ar trebui, insa, ca cei doi sa aiba un tel comun, sa poata comunica si sa inteleaga fiecare ce spune celalalt”, a mai declarat psihologul George Chiriacescu.

Ce inseamna, de fapt, stabilitatea

Timpul petrecut cu copilul este foarte important, insa si mai important este ca acesta sa fie unul de calitate, in care parintele incearca sa se conecteze cat mai mult cu copilul.

„Poate fi o ora pe saptamana, dar in care copilul sa simta ca esti acolo. Abia atunci putem vorbi despre stabilitate. Desigur, daca stai cu el in casa ori daca el are o anumita structura de personalitate, puteti fi foarte conectati chiar si atunci cand faceti lucruri diferite. Totul se rezuma la cum este evaluat de catre cei doi, parinte si copil, acest timp. In cazul copiilor care provin din familii in care parintii sunt divortati, care isi vad tatal o singura data pe saptamana, este important ca tatal sa si comunice cu copiii, sa discute, nu doar sa faca lucruri dragute, sa se plimbe, sa primeasca bani, jucarii. Conteaza ce se intampla atunci, pentru ca putem sa stam impreuna si sa fim singuri. Si conteaza ca acel copil sa stie ca, desi locuieste cu mama, oricand, nu doar in weekend, cand are tata program, il poate gasi pe tata. Oricand vrea. Iar aceasta deschidere trebuie sa vina si din partea mamei, care trebuie sa il lase pe copil cand vrea sa vada celalalt parinte, nu sa contorizeze, sa spuna: «Aah, nu este timpul lui, stai aici»”, cochide specialistul clinicii Anima et Animus.

Vezi si “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here