Părinți, mare atenție la ce provocări participă copilul pe una dintre cele mai cunoscute rețele sociale!

Foto: www.fatherly.com

Copiii sunt curioși, îi urmăresc pe alții cum fac anumite provocări pe rețelele sociale, iar tentația să încerce și ei aceleași lucruri este foarte mare. Mulți dintre ei nu conștientizează că unele provocări pot fi extrem de periculoase, că pot suferi accidentări serioase sau chiar că își pot pune viața în pericol. ”Copilul meu nu ar face asta niciodată”, ”Este isteț, și-ar da seama când e ceva periculos”, ”Dar este o prostie, cum să imită copilul meu trăsnaia altuia?” și cu toate acestea, mulți părinți rămân șocați de ceea ce află (uneori prea târziu) despre ce fac copiii pe TikTok, la ce provocări aceștia răspund și mai ales ce consecințe grave pot apărea de pe urma acestora.

Părinți, mare atenție la ce provocări participă copilul pe una dintre cele mai cunoscute rețele sociale!

Despre aplicația TikTok au auzit toți. Aceasta s-a lansat în 2017 și a făcut imediat furori printre utilizatori, care își trimiteau filmulețe scurte, cu tot felul de content-uri, de la video-uri amuzante, până la coregrafii scurte pe diverse melodii populare în acel moment. Doar că pe TikTok și-au găsit loc tot mai multe filmulețe cu conținut extrem de periculos pentru copii și adolescenți, multe dintre acestea sub formă de provocări. Iar din acel moment au început să apară tot mai multe cazuri de copii care au suferit accidentări serioase până la decese din cauza acestor provocări lansate.

Ultimul caz care a devenit viral este cel al lui Archie Battersbee, un băiat de doar 12 ani din Marea Britanie, care a fost găsit pe 7 aprilie 2022, acasă, inert, cu o ligatură (fir) legată în jurul gâtului, scrie dailymail.co.uk. Copilul a fost dus la spital, unde a fost declarată moartea cerebrală. Băiatul a fost ținut de atunci conectat la aparate, dar de curând medicii au decis că este mai bine ca acesta să fie deconectat de la aparate și au cerut decizia instanței, care au aprobat deconectarea, fiindcă nu mai are nicio șansă de supraviețuire. Părinții băiatului au contestat decizia judecătorului atât la Curtea Supremă, cât și la CEDO.

Și Tori Barber, mama unei fete de 10 ani povestește despre ce a pățit fiica ei din cauza unei provocări pe aceeași rețea socială.

Inițial a observat pe dosul mâinilor fetei două cercuri de un violet închis, dar a considerat că le-a desenat copila cu pixul sau o cariocă. În realitate, acele cercuri erau porțiuni mici de carne în urma unei arsuri provocate de pulverizarea cu un deodorant cu aerosoli direct pe piele, pentru a crea o senzație de îngheț. Rezultatul este asemănător cu degerăturile. Cercurile de culoare violet au fost doar începutul. În 24 de ore, fata a fost dusă de la școală la spital cu dureri mari, iar medicii au anunțat părinții că ar putea fi necesare grefe de piele pentru a trata arsurile care deja aveau vezicule. Fata a fost operată și îngrijită la spital timp de cinci săptămâni, după care a fost externată. Mama acesteia a postat mai multe poze cu arsurile fetei ca să le arate și altor părinți ce pot păți copiii. O provocare ”distractivă” de pe TikTok i-a captat atenția fetei și împreună cu prietena ei au încercat-o într-o seară, în timpul unei păetreceri în pijama. ”Toate acestea pentru câteva secunde de prostie. Fiica mea nu și-a dat seama că așa o să fie, că va avea astfel de consecințe această provocare” a spus mama fetei.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here