Mama, voi fi in siguranta de acum pentru ca m-ai invatat asta!

Te gandesti ca cel mic poate interpreta gresit avertismentele tale in ceea ce priveste oamenii straini sau secretele? Iata ce poate invata copilul despre asta pentru a putea ramane in siguranta, indiferent de varsta pe care o are.

Inlocuieste „Nu vorbi cu strainii!” cu „Cere permisiunea (a mea, a tatalui sau a bonei) inainte de a intra in discutie cu strainii”.

Unui copil mic i se poate parea putin confuz sau dificil conceptul de „om strain”. Decat sa te bazezi pe interpretarea unui copil de pana in patru ani, cel mai bine ar fi ca micutul sa ceara permisiunea a ta sau a oricarui adult in grija caruia se afla pentru a putea conversa cu o persoana straina.

Citeste si Hashtag-urile de pe retelele sociale pot pune in pericol siguranta copilului tau, spun expertii

Inlocuieste „Daca te vei pierde in magazin, spune-i oricarui om sa te ajute sa ma gasesti” cu „Daca te vei pierde in magazin, va trebui sa ramai in cladire si sa ceri ajutorul lucratorului din magazin (casier, merchandiser, sef de tura, vanzatoare etc.).”

Este greu de crezut ca un copil speriat se va mai putea gandi in ce persoana sa aiba incredere sau cui sa ceara ajutorul, iar tendinta micutului va fi sa iasa afara din magazin si sa-si caute parintii. Pe langa faptul ca-i vei spune copilului sa ramana in cladire, puteti incerca si un mic joc: impreuna puteti observa cati lucratori ai personalului magazinului se afla pe langa voi. Spune-i copilului ca se poate orienta dupa legitimatia pe care o are fiecare la gat sau la aceeasi uniforma pe care o poarta.

Inlocuieste „Nu lua dulciuri de la straini” cu „Nu lua nimic de la nimeni in afara de parintii tai, de bona ta, de educator sau de la prietenii de familie care ne viziteaza.”

Si in acest caz puteti sa faceti un mic joc pe roluri. Pretinde ca esti o persoana straina si ca-ti doresti sa-i oferi o prajitura. Chiar si daca cel mic spune „Nu, multumesc”, poti continua cu „Am vorbit cu mama ta si imi da voie sa-ti ofer asta” pentru a vedea daca-si va mentine aceeasi pozitie ferma.

Inlocuieste „Nu pleca de langa mine” cu „Nu pleca nicaieri unde nu ma poti vedea”

„Cand intrebi un copil ratacit de ce s-a intamplat asta, el iti poate spune <<Am crezut ca parintii inca ma vad>>”, explica Michelle Lubahn, specialist in cadrul unui spital de copii din California. De aceea, va fi nevoie sa specifici anumite limite copilului. Daca va aflati intr-un parc, ii poti spune celui mic „Te poti juca in acest loc. Daca vrei sa mergi in alta parte, spune-mi asta si voi veni cu tine”.

Citeste si Siguranta pietonului mic: cum il inveti sa traverseze strada?

Inlocuieste „Nu tine secretele pentru tine” cu „Doar surpriza este singurul secret pe care-l poti tine pentru tine.”

Mama si tata au dreptul sa stie de la copil tot ce spune sau ii face cineva. In rest, povesteste-i cum stau lucrurile in cazul in care va tine un secret despre cadoul luat tatalui de ziua sa ori despre petrecerea surpriza pregatita bunicii.

Ce trebuie sa stie copilul in varsta de patru ani, dar si cel sub patru ani

  • Numele si prenumele sau complet atunci cand va fi primul lucru pe care il va intreba angajatul locatiei;
  • Numele tau complet. Daca te cunoaste doar ca „mami”, nu va fi de folos;
  • Sa nu accepte si sa nu mearga cu nimeni, niciodata, intr-o masina cu o persoana straina, mai ales daca nu are permisiunea ta.

Ce trebuie sa stie copilul cu varsta cuprinsa intre cinci si sapte ani

  • Numarul tau de telefon;
  • O lista intre trei si cinci persoane care vor fi intotdeauna in regula sa fie in preajma copilului tau si cu care ar putea vorbi.

Ce trebuie sa stie copilul mai mare de varsta de opt ani

  • Un loc de intalnire usor de gasit. Cu cat este mai specifica locatia, cu atat mai bine;
  • Sa mearga intotdeauna alaturi de un prieten sau de frate/sora cand copilul incepe deja sa viziteze individual anumite locuri;
  • Sa se fereasca de adultii care cer ajutor si sa nu intre niciodata intr-o masina cu un necunoscut. Spune-i copilului sa strige tare in cazul in care o persoana straina incearca sa-l ademeneasca undeva.

Sursa articol original: Parents

Citeste si Sfaturi pentru siguranta bebelusului tau

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here