Inainte de inceperea anului scolar, cei mici pot profita din plin de activitatile recreative (si totodata, educative) chiar de acasa. Ce se intampla insa atunci cand vrem sa asiguram copiilor un mediu potrivit si cat mai sigur pentru a-si dezvolta abilitatile de viata? Fie ca e vorba despre lucrul manual de la scoala sau despre activitatile din zilele ploioase aparute in detrimentul televizorului sau a tabletei, un lucru este sigur: copiii au nevoie sa invete in primul rand prin joaca.
Lucrul manual are diverse beneficii greu de ignorat, iar doar cateva dintre ele ar fi:
- Uneste intreaga familie si asigura acel „quality time” de care are nevoie orice familie
- Ofera copilului alternative de distractie si fara jocuri pe calculator/tableta
- Incurajeaza creativitatea celui mic
- Dezvolta imaginatia si curiozitatea (acea dorinta de explorare)
- Imbunatateste dexteritatea si abilitatile motorii ale copilului, precum si coordonarea mana-ochi
- Contribuie la procesul de educare – fie prin dezvoltarea limbajului, asocierea de imagini cu concepte abstracte, identificarea de cifre, culori, animale etc.
- Ii arata copilului ce inseamna „munca in echipa”, oferindu-i totodata libertatea de a fi independent si a-si exprima personalitatea
- Are conotatii importante asupra procesului munca – recompensa (mandria de a fi realizat ceva pe cont propriu, de la zero etc.)
- Contribuie la dezvoltarea increderii de sine
…si multe altele!
Atat scolarii, cat si prescolarii beneficiaza de pe urma unor astfel de activitati, insa este rolul parintelui sa se asigure ca ele se desfasoara intr-un mod armonios si, cel mai important: in siguranta. Venim in ajutorul parintilor care apeleaza la lucrul manual pentru dezvoltarea celor mici cu o serie de sfaturi si recomandari de lucru:
Accesibilitate
Inainte de toate, primul lucru de luat in calcul este cat de accesibile ii sunt copilului instrumentele de lucru. Acestea trebuie sa fie realizate special pentru segmentul sau de varsta deoarece specificatiile difera de la scolari la prescolari si bebelusi. E important sa fie adaptate special pentru mainile lor: creioanele colorate de la Maped au forma triunghiulara de exemplu, special pentru o manevrare mai usoara a copiilor sau cariocile sunt mult mai groase si mari pentru cei sub 3 ani, care au manutele mici si le este greu sa prinda obiectele.
Orientati-va intotdeauna catre produse special concepute pentru stangaci daca aveti un copil stangaci in familie deoarece acestea pot face o diferenta reala pentru ei in timpul lucrului manual.
Obiecte de lucru cu potential de risc cat mai mic / Minimizarea riscurilor
Cei de la Maped Romania au creat foarfece care taie doar hartia tocmai pentru a se asigura ca cei mici nu se ranesc. O alta masura de preventie pe care o au foarfecele lor este si faptul ca au varfurile lamelor rotunjite, pentru a nu se intepa sau accidenta copiii in timpul folosirii.
Riglele Maped sunt si ele special gandite pentru astfel de momente. Acestea sunt realizate din materiale flexibile, care nu se rup, prevenind astfel accidentarea cu diverse bucatele ascutite din rigle. Pentru prescolari, riglele sunt chiar realizate astfel incat sa nu alunece de pe hartie, tocmai pentru a veni in ajutorul lor in momentul trasarii liniilor.
Desi poate suna dramatic, preventia este in primul rand un exercitiu de imaginatie, caci presupune ca parintele sa anticipeze posibile scenarii periculoase. Exact acelasi lucru l-au facut si cei de la Maped probabil, atunci cand au creat creioanele colorate cu varf rezistent la socuri. Ele sunt destinate momentelor in care copilul scapa accidental creionul din mana, asigurandu-se ca nu se rupe sau sparge mina (pe care ei apoi o pot inghiti, se pot intepa cu creionul s.a.m.d.).
Spatiu de lucru curat si bine-delimitat
Daca vorbim despre activitati de pictura sau care presupun mult deranj la final, asterneti o musama sau mai multe ziare si reviste care sa delimiteze foarte clar spatiul de joaca. Astfel, copilul stie in ce parametri sa se incadreze (cel putin teoretic) si va sti pe viitor ca acela este locul de semnat pentru lucru manual si jocuri creative. Totodata, ii dezvolta cultura curateniei, ideea ca trebuie sa curete dupa el si sa asigure mereu ca lasa locul asa cum l-a gasit.
Si de aceasta data recomandam o serie de produse de coloriaj Maped, atat pentru prescolari, cat si pentru scolari, caci seturile lor de carioca si de pictura sunt ultra-lavabile. Ceea ce inseamna ca indiferent de tesatura pe care o ating sau de ideile nastrusnice ale celor mici, parintele are siguranta ca va putea spala usor orice urma ramasa de pe urma activitatii. Mai mult decat atat, el sta linistit si isi permite sa nu supravegheze desfasurarea jocului.
Maped a dezvoltat inclusiv un set de carioci special concepute pentru desenatul pe geam, care se sterg complet si cu usurinta dupa aceea. Tot la categoria de „curatenie” recomandam produsele care previn pierderea capacelor de la carioci, de exemplu, sau radierele care lasa un singur reziduu dupa stergere.
Pentru idei de activitati si jocuri de lucru manual, precum si mai multe informatii despre produsele Maped Romania, va invitam sa accesati site-ul www.maped.com.ro sau sa ii urmariti pe Facebook http://facebook.com/MapedRomania si Instagram (@maped.ro)!