Sute de profesori și copii au participat la proiectul educativ „Creștem în siguranță”, un proiect inovator, original, născut din colaborarea specialiștilor Poliției Capitalei – Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu specialiști în educație, psihopedagogie și comunicare, la inițiativa Asociației Părinților Isteți.
Citește: 100 de mesaje antivictimale pt elevi
Pentru că toți ne dorim ca cei mici să fie în siguranță și să se dezvolte cât mai autonom, am creat materiale didactice valoroase, transdisciplinare, inspirate din cazuistica poliției și problematicile actuale ale societății românești, de care au nevoie copiii, pentru siguranța lor fizică, psihică și emoțională.
Aceste materiale au fost oferite gratuit profesorilor și copiilor în Campania socială „Creștem în siguranță”, pentru a-i sprijini pe copii să afle bune practici și soluții concrete de viață, ca să nu devină victime ale agresorilor, oriunde s-ar afla: acasă, la școală, pe stradă sau în mediul on-line.
Materialele didactice – resursă cuprind o serie de douăzeci de povestiri urbane contemporane create de scriitorul pentru copii Leon Magdan, însoțite de fiș̦e de activități transdisciplinare atractive, realizate de doctor în științele educației Mirela Rizea Marinescu și cu sfaturile polițiștilor. Povestirile au și o variantă audio, dramatizată și vor fi difuzate zilnic la Itsy Bitsy FM (în eter și prin aplicația on-line) până pe 14 noiembrie, de la 13:10 și 15:30. Aceste materiale pot fi folosite de toți profesorii de la clasele I – IV, la orele de dezvoltare personală, educație civică, arte vizuale sau abilități practice sau chiar la orele de comunicare în limba română.
„Am primit materiale concludente și utile! Foarte interesante, deosebite și de actualitate! Felicitări întregii echipe de specialiști!”, a declarat profesoara Nicoleta Stan, participantă la conferința “Creștem în siguranță”.
„Din nevoia de a ne crește copiii în siguranță, partenerii din mediul public-privat generează, susțin și finanțează idei creative şi de calitate. Elevii claselor primare din școlile sectorului 2 sunt implicați în propria formare prin activități educative destinate a readuce în atenția lor grija pentru propria siguranță. Lectura unor texte educative adecvate și dialoguri cu dascăli și specialiști, ca sesiuni de brainstorming, sunt menite să îi ajute pe copii să vadă dincolo de modul obişnuit de gândire, să le permită să își exploreze și să își înțeleagă diferitele emoții în situații de aparentă normalitate, dar care îi pot surprinde cu sentimente de nesiguranță, astfel încât, prin spirit de observație și alegeri înțelepte, să facă spațiul personal și cel social să fie sigur pentru ei.” – a apreciat Daniela Enache, inspector școlar pentru învățământul primar, pentru sectorul 2, din cadrul ISMB.
“A trecut vremea când educația copiilor se făcea speriindu-i cu <<nenea polițistul>>. Acum, cei mici trebuie să știe că polițiștii sunt prietenii copiilor și pot apela la ei de ori câte ori au nevoie“, a spus comisarul-șef de poliție Florin-Liviu Bejan, șef serviciu la Serviciul de Analiză și Prevenire a Criminalității, din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.
Peste 400 de cadre didactice au participat și la o conferință on-line în care specialiștii au oferit exemple de activități educative pentru a crește nivelul de siguranță al copiilor, prin informare. Mai mult, o echipă mixtă formată din comisarul-șef de poliție Ileana Bogatoniu și psihologul pentru copii Anca Bocancea, s-au întâlnit on-line cu peste 1.000 de copii din școlile din Sectorul 2.
„La cele 10 întâlniri cu copiii, materialele create de noi au fost foarte bine primite de către copii. Deși am făcut întâlniri on-line și nu fizice, elevii au fost foarte interesați și comunicativi, au pus întrebări în direct prin zoom, atât reprezentatului poliției, cât și psihologului. Sperăm că astfel de lecții pentru siguranța copiilor să facă toți învățătorii, folosind materialele noastre, pentru că e mare nevoie să îi învățăm pe copii și despre cum să se descurce când sunt singuri și nu doar cunoștințe de limba română sau matematică.” Nadia Tătaru, președinta Asociației Părinților Isteți.
Copiii, aflați în aceste zile într-un proces de învățământ de tip on-line, au nevoie de sfaturi preventive care să-i ajute să înțeleagă care sunt situațiile în care ar putea fi în pericol și cum pot fi acestea evitate. Cele 100 de sfaturi transmise de polițiști au reușit să ajungă la copii într-un format profesionist, într-o formă accesibilă, ușor de asimilat, prin implicarea specialiștilor reuniți într-un parteneriat creat în ajutorul copiilor, dar și al părinților.
„Creștem în siguranță” este un proiect inovator, original, de educație pentru siguranța copiilor derulat de Asociația Părinților Isteți, în parteneriat cu Poliția Capitalei, Inspectoratul Școlar al Municipiului București și Itsy Bitsy și este finanțat de Primăria Sector 2 București, din fonduri nerambursabile.
Mai multe informații utile despre siguranța copiilor se pot accesa pe www.asociatiaparintiloristeti.ro