Parintii nu prea isi petrec timpul cu copiii sau nu stiu cum sa se joace cu micutii

Photo by Tatiana Syrikova from Pexels

Copiii au nevoie de joaca, de multa joaca. Din pacate insa, (si nu doar la noi), statisticile arata ca parintii nu prea isi petrec timpul liber cu copiii, ori pentru ca nu dispun de acesta, ori pentru ca, pur si simplu, habar nu au cum sa se distreze, cum sa se joace cu micutii.

Un studiu (realizat de Gallup), a scos la iveala faptul ca in tara noastra, unul din doi copii beneficiaza de prezenta parintilor cel mult o ora pe zi. Printre alte rezultate ale studiului au aratat ca doar 1 din 4 copii petrece mai mult de 5 ore cu parintii, intr-o zi de weekend. Parintii a 38% dintre cei mici nu se joaca decat rar sau niciodata cu acestia, chiar daca aceasta activitate este cel mai des mentionata intre preocuparile copiilor in relatia cu adultii. De asemenea, studiul a aratat diferente considerabile intre asteptarile copiilor privind activitatile comune pe care si-ar dori sa le aiba cu parintii si ceea ce se intampla de fapt.

Specialistii spun ca atunci cand nu reuseste sa se conecteze cu parintii, copilul cauta in alta parte si daca este in continuare descurajat, ajunge sa fie convins ca nu-i destul de bun ca sa fie luat in seama.

Nici in alte tari cu pretentii lucrurile nu stau mai bine. In Franta, de exemplu, aproapae un parinte din doi duce lipsa de idei cand vine vorba sa petreaca timpul liber impreuna cu copilul sau.

Un studiu facut in hexagon a relevat faptul ca atunci cand nu se joaca prin curte, copiii asculta muzica, fac sport sau diferite activitati in aer liber.

Cel mai greu se pare ca le este copiilor din scoala primara sau gradinita care sunt mult mai putin independenti si care, practic, depind exclusiv de disponibilitatea parintilor, a bunicilor sau a persoanei care ii ingrijeste.

Ce ar trebui sa faca parintii in timpul liber cu copiii?

Timpul liber al copilului inseamna miscare, natura, jocuri, dobandirea de abilitati si presupune responsabilitate din partea parintilor. Printre cele mai itneresante activitati care ne ajuta sa petrecem timpul alautir de copii sunt: plimbarile prin parc (cu trotineta, bicicleta etc), muzica si dans (isi consuma energia intr-un mod activ), pregatirea mesei impreuna, invatarea unei limbi straine, poezii, cantece (copilul isi dezvolta gandirea si memoria), activitati de lucru manual (pictura, decupare, lipire etc.)

Idei de activitati distractive poti gasi si pe blogul mamicii Carmen Tepelea: Joaca altfel.

Activitati extrascolare

In perioada dintre 3 si 6 ani copiii au nevoie de altii pentru a invata si a se dezvolta, motiv pentru care se recomanda cautarea unor activitati care sa se desfasoare in cadrul unor cercuri/cluburi de copii pe diverse domenii: artistic (dans, pictura, teatru, instrument muzical etc), tehnico-stiintific (notiuni primare de astronomie, cursuri de robotica, etc), sportiv (inot, fotbal, tenis, karate etc).

Alegerea activitatii se face in functie de varsta si de interesul copilului.

Pana la varsta de 5 ani se recomanda parintilor sa nu-si inscrie copilul la mai mult de 2 activitati pe saptamana, deoarece ar putea deveni suprasolicitant.

Activitatile extrascolare pot completa si consolida cunostintele asimilate la gradinita si scoala si in plus, limiteaza timpul petrecut in fata televizorului, telefonului, tabletei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here