Poate ai fost copilul cu care parintii nu s-au jucat si ti se pare acum ciudat sau nu te simti confortabil sa te asezi pe jos pe covor si sa te joci cu copilul tau de-a orice. Poate crezi ca nu ai timp, ca ai mult prea multe responsabilitati importante, sa stai o jumatate de ora si sa te joci de-a papusile care merg la bal sau masinutele care se afla intr-o competitie.
Citeste si: Vrei sa-ti spun o poveste?
Poate consideri ca esti ,,mult prea adult” pentru a te mai juca, poate ai crescut cu ideea ca un copil trebuie sa se joace singur sau doar cu alti copii de varsta lui sau poate ca pur si simplu ai uitat cum sa te joci? Atunci aceste randuri sunt pentru tine! Fii parintele care stie sa se joace cu copilul.
Pentru inceput, vreau sa te asigur ca nu vei regreta timpul petrecut alaturi de copilul tau, indiferent de cate lucrari de doctorat ai de scris, cate masini de spalat ai de pus sau ce sarcini importante de presedinte de companie mare ai.
Observa-l de-a ce se joaca, de-a ce-i place, daca foloseste anumite jucarii, isi imagineaza ca este un anumit personaj, are scenarii etc.
Citeste si: Lasa-l pe copil sa se joace! Cat mai mult!
Fara asteptari, fara a te gandi prea mult. De fapt, chiar cred ca asta este una dintre cele mai mari greseli de-ale adultilor: gandesc prea mult atunci cand este vorba de joaca! Ar fi mai bine sa se lase purtati de imaginatie si sa intre in lumea atat de frumoasa si de ofertanta a copiilor! Poate esti tu seful companiei, dar la capitolul joaca, intotdeauna va castiga imaginatia copilul.
Inchide televizorul, lasa-ti telefonul in cealalta camera si asaza-te langa copil. Spune-i ca vrei sa te joci cu el, arata-i ca esti dispus sa intri in orice joc, sa accepti orice rol, sa te lasi ghidat de copil si ca esti entuziasmat de ceea ce urmeaza.
Rezista nevoii de a prelua tu controlul! Fara concluzii, fara scurtaturi de drum, lasa-l sa-ti spuna ideile, lasa-i ideile sa se dezvolte, sa prinda viata. Permite-i sa te conduca in jocul lui si arata-i ca-i respecti ideile si ca nu trebuie sa te impresioneze cu nu stiu ce jocuri sofisticate, doar de dragul tau. Nu, nu vrei sa-l inveti sa-ti faca tie pe plac, jucandu-te de-a ce vrei tu sau de-a ce consideri tu ca ar trebui sa se joace.
Nu uita ca joaca cu copilul nu este despre jucaria implicata, ci despre relatia voastra parinte-copil.
Fii prezent cu adevarat atunci cand te joci. Fii un partener de joaca ce stie sa-si respecte persoana cu care este implicata in aceasta activitate serioasa si frumoasa. Fara butonat pe telefon, din cand in cand. Mesajele pe telefon vor mai astepta, si like-urile pe Facebook, la fel.
Citeste si: Copile, te iubesc, te apreciez, cred in tine, esti un om minunat!
In timpul jocului il poti invata foarte multe: de la cum sa se comporte in anumite situatii, cum sa coopereze cu anumite emotii, cum sa rezolve anumite probleme, cum sa-si exprime dorintele, ideile, cum sa socializeze, cum sa afle diverse lucruri despre cum functioneaza lucrurile in jurul lui, pana la cum sa-si depaseasca anumite frici etc.
Indiferent ce motive vei gasi si ce vei spune ca nu ai timp sa te joci, te minti. Intotdeauna poti gasi cate 10-15 minute printre alte ,,activitati de om mare”, de adult responsabil cu activitati atat de importante.
Timpul trece incredibil de repede si daca nu ai timp de joaca azi, gasesti o scuza si pentru maine si tot asa, intre timp copilul creste si chiar nu cred ca va mai vrea sa se joace peste ani de-a broscuta prin casa. Sau de-a orice. Si daca nu se joaca azi, atunci cand?
Acestea fiind spuse (si scrise), ma retrag, pentru ca am o activitate foarte importanta de facut: sunt ocupata sa ma joc de-a v-ati ascunselea prin casa, iar dupa aceea am de construit o cazemata din cearsafuri, alaturi de cel mai bun partener de joaca!
Voi de-a ce va jucati, dragi adulti plini de responsabilitati?
Autor: Inga Stoian
Citeste si: 6 principii din sistemul Waldorf, minunate pentru copii