In ultimii zeci de ani cunoastem tot mai multe cazuri si situatii in care termenul de familie capata o alta componenta, iar cel mai des, este vorba despre tipul de familie amestecata, compusa din parinti care au divortat si s-au recasatorit cu altcineva, formand astfel o alta familie, care include copiii din prima casatorie a unuia sau ambilor parteneri si/sau din aceasta casatorie. Dar cum poti sa faci astfel incat familia ,,recombinata” sau ,,reconstituita” sa functioneze, cand este vorba despre copii? Sotia tatalui, sotul mamei, dar copiii ce simt?
Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”
Nu exista o formula magica pentru ca o familie amestecata sa poata sa functioneze perfect. Toate au nevoie de timp, energie, grija si intelegere astfel incat lucrurile sa se aranjeze si toti membrii unei familii reconstituite sa fie fericiti.
Este important sa intelegi cu ce te poti confrunta in cadrul unei familii amestecate:
- Decizia de a forma o noua familie ii afecteaza, de obicei, pe mai multi oameni decat ai crede si fiecare percepe lucrurile diferit.
- Copiii pot fi incantati de noua relatie a mamei sau a tatalui, dar in acelasi timp vor simti unele regrete, precum faptul ca nu mai sunt ambii parinti in preajma lor, ca parasesc vechea lor casa, anxietatea ca se vor muta intr-un cartier nou, la o scoala noua sau ca-si vor pierde prietenii etc.
- Copiii pot experimenta loialitate divizata fata de parinti.
- Adultii pot avea relatii complexe cu fostii parteneri, iar detaliile legate de partajul bunurilor si mai ales, de impartirea custodiei minorilor pot aduce conflicte si situatii mai mult decat tensionate.
- Nu de putine ori si temerile si anxietatile bunicilor, matusilor, unchilor si verilor ca vor petrece mai putin timp impreuna sau ca se vor schimba multe lucruri pe viitor, toate acestea pot aduce o doza de stres in plus copiilor, mai ales daca au relatii apropiate cu ei.
- Relatiile din cadrul unei familii amestecate se pot lovi de numeroase provocari. De exemplu, un copil nu poate sa se integreze imediat sau nu reuseste sa se imprieteneasca imediat cu partenerul parintelui sau pot exista conflicte cu copiii noilor parteneri.
- O alta problema ar putea fi diferenta de valori, de convingeri, asteptari si practici diferite de crestere a copiilor.
Citeste si: Esti parinte vitreg? Iata cele mai bune sfaturi de a gestiona noul rol
Sfaturi pentru a trece cu bine peste provocarile cu care se confrunta o familie amestecata:
- Concentreaza-te pe relatia cu partenerul!
Ai grija de noua relatie in care te-ai implicat, ca adult. Ofera-ti timp si depune efort pentru a petrece timp calitativ impreuna, discutati onest si cu rabdare. Daca exista un conflict, asculta ce are de zis partenerul, fara a te grabi sa invinuiesti sau sa iei decizii pripite.
- Incearca sa construiesti relatii bune cu copiii partenerului
Petreceti timp impreuna, aflati care sunt preocuparile copiilor si nu incercati sa le deveniti prieten peste noapte. O relatie are nevoie de timp. Nu incerca sa fii un super parinte, care intotdeauna are dreptate si care face totul corect si “asa cum trebuie”.
- Copiii au nevoie sa fie respectati!
Intelege si accepta ca fiecare copil are propria-i personalitate, are un anumit trecut, sentimente, dar si drepturi. Nu-ti imagina scenarii in care copiii se joaca fericiti impreuna chiar de la inceput, dar insista mereu ca acestia sa se comporte politicos si respectuos atat intre ei, cat si cu voi.
- Cat mai putine schimbari
Copiii se simt in siguranta cand au parte de aceeasi rutina, aceleasi reguli si mai ales, cand acestea nu se schimba. Incurajati copiii sa-ti pastreze jucariile, fotografiile, cartile sau alte obiecte preferate si in noua casa.
- Disciplina copilului este munca de echipa
Discuta cu partenerul despre felul in care vede sau intelege acesta disciplinarea copilului/copiilor si nu incerca sa-ti impui noile reguli, cel putin la inceputul relatiei incearca sa eviti acest lucru, scrie Pregnancybirthbaby.org.au.
Traducere si adaptare: Inga Stoian
Citeste si: Iata care sunt cele mai interesante studii si curiozitati despre divort