In prezent tot mai multe persoane se regasesc in situatia de a fi parinti vitregi. Daca rolul de mama sau de tata este dificil si nu vine cu ”o fisa a postului”, situatia unei mame sau a unui tata vitreg este mult mai neclara si confuza.
Ce rol are un parinte vitreg in viata copilului? Ce responsabilitati, obligatii, cata influenta si autoritate are? Iata cele mai bune sfaturi pentru un parinte vitreg, oferite de Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.
Parintele vitreg – doua roluri
Recasatorirea este un eveniment major in viata mai multor membri ai familiei. Copiii, martorii unui divort, acum sunt in situatia de a accepta ”un strain” in viata lor. Parintele vitreg isi asuma, din start, doua roluri: rolul de sot si rolul de parinte vitreg. La sarcina construirii unei relatii maritale functionale se adauga si sarcina dificila de a construi o relatie parentala suficient de puternica, incat sa nu fie subminata relatia maritala”, spune Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.
Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”
Parintele care se recasatoreste poate avea rolul de mediator, tinand cont de reactiile copiilor, nevoile noului sot, atitudinea fostului sot si a rudelor fostului sot. Iar parintele a carui fost sot/sotie se recasatoreste trebuie sa accepte situatia ca, aceasta sau acesta isi intemeiaza o noua familie si va mai fi un adult care va avea o influenta majora in viata copilului sau. Da, este un tablou al relatiilor umane destul de complex si care necesita multa rabdare in etapa de adaptare, dar si care poate dura o perioada lunga de timp.
Alt unghi de abordare: prin ochii copiilor
Virginia Satir, psihoterapeut experential, le propune parintilor sa priveasca familia prin ochii copiilor sai: Cum sa ma port cu noul meu parinte? Cum sa ma adresez? Daca ma port frumos, nu il tradez pe parintele adevarat? Cum se va comporta cu mine? Ma va judeca, pedepsi, critica?
De asemenea, autoarea mentioneaza nevoia copiilor de isi pastra parintele natural si importanta de a fi ajutati sa gaseasca o cale de a adauga un parinte nou.
Bineinteles, fiecare familie are particularitatile sale si evolutia noii familii va depinde de o serie de factori: durata de timp in care parintele divortat a fost singur, varsta copiilor, prezenta copiilor la parintele vitreg, modalitatea in care s-a finalizat divortul (daca au ramas resentimente, frustrari nerezolvate), asteptarile partenerului care se recasatoreste fata de noul partener, atitudinea rudelor fostului partener etc.
Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite
Care sunt cele mai bune recomandari si sugestii care ar putea face tranzitia mai usoara?
Recomandarea psihoterapeutului
- Comunicare deschisa intre adultii implicati in viata copiilor (parintii naturali si parintii vitregi). Este importanta prezenta unui set de principii si reguli de educatie agreate de comun acord si respectate cu consecventa. Aceasta aduce o structura si predictibilitate in viata copilului. Ex: Daca regula este “atunci cand ajungem acasa, ne spalam pe maini”, aceasta va trebui respectata in ambele familii.
- Respectul intre adultii implicati in viata copilului (parinti naturali si parinti vitregi). Este importanta evitarea discreditarii reciproce si fortarea copiilor sa pastreze anumite secrete („sa nu ii spui mamei ce s-a intamplat aici”). Copiii nu trebuie sa fie impovarati cu geloziile, rivalitatile si resentimentele pe care le au adultii unii fata de altii.
- Comunicarea deschisa cu copilul si acceptarea reactiilor acestuia. Alegerea cu atentie a momentului in care copiii sunt anuntati de mariaj este de o importanta cruciala si poate avea un impact major asupra evolutiei relatiilor. Reactiile copiilor pot fi diverse (furie, suparare, respingere etc), trebuie respectate si gestionate. Este posibil ca din loialitate fata de parintele natural, copiii sa aiba o atitudine negativa fata de noul parinte si chiar sa submineze noul mariaj. Copiii trebuie sa fie ajutati sa inteleaga urmatorul lucru: noul parinte nu-l inlocuieste pe parintele natural si nu reprezinta un obstacol catre parintii naturali. Acestia vor fi intotdeauna disponibili, atunci cand copiii au nevoie de ei.
- Timp si rabdare. Relatia de afectiune, incredere, respect, loialitate dintre parintele vitreg si copii se va construi si consolida in timp. Parintele vitreg va manifesta toleranta si rabdare fata de actiunile copilului, fiind in acelasi timp asertiv. Copiilor li se va oferi libertatea din partea parintilor naturali sa il iubeasca pe parintele vitreg, fara a se simti vinovati.
- Vacante si momente care sa fie impartasite doar de catre parintele natural si copii (recomandate mai ales in cazul parintelui natural care nu locuieste in mod curent cu copii). Aceastea contribuie la consolidarea relatiei, la conectarea emotionala profunda si diminueaza senzatia de abandon (atat la copii cat si la parinte)
Este minunat cand exista mai multi adulti cu adevarat implicati in educarea si cresterea copiilor. Un copil iubit de 3 sau 4 adulti, care isi unesc eforturile pentru a ii oferi cele mai bune conditii de dezvoltare, este un copil norocos!
Si nu uitati, nu sunteti singuri in acest demers. Intotdeauna exista un psiholog disponibil sa va asiste in implementarea unei schimbari, care va contribui la o calitate ridicata a vietii tuturor membrilor implicati.
S-ar putea sa-ti placa si: Esti mama de baiat? Uite cum poti sa cresti un fiu de nota 10!