Studiile efectuate pe bebelusi au aratat ca, din punct de vedere neurologic, nu exista o mare diferenta intre capacitatea baietilor si fetelor, de exemplu, de a a empatiza. Cu toate acestea, potrivit neurologilor, pentru ca fetele au voie sa isi exprime emotiile, abilitatile lor atat de a le identifica, dar si de a le intelege sunt mult mai dezvoltate, spre deosebire de baieti.
E oare atat de diferita aceasta lume a baietilor? Autorul cartii “When Boys Become Boys” (“Cand baietii devin baieti”) sustine ca incapacitatea baietilor de a-si exprima emotiile nu este pentru ca natura i-a inzestrat astfel, ci din cauza “culturii” in care se nasc si cresc. Pentru a afla care sunt nevoile emotionale si despre importanta alfabetizarii emotionale a baietilor am stat de vorba cu Scarlett Onica, Formator si Psihopedagog.
Citeste si: Esti mama de baiat? Uite cum poti sa cresti un fiu de nota 10!
Nevoile emotionale ale baietilor versus nevoile emotionale ale fetelor – sunt chiar atat de diferite?
Eu chiar cred ca baietii detin toata gama de emotii detinuta si impartasita de fete!
Insa in lumea baietilor, acolo unde mereu trebuie sa arati puternic, nu ai voie sa admiti sentimente precum rusinea, nesiguranta, frica… Iar daca totusi o faci, trebuie sa o faci furisandu-te cumva in spatele umorului sau autoironiei.
Lumea baietilor e diferita. Si, evident, modeleaza intr-un fel anume reactiile emotionale ale baietilor.
Realitatea ne arata ca marea majoritate a baietilor habar nu are sa identifice si sa numeasca sentimentele pe care le are atunci cand li se intampla lucruri in viata!
Cei mai multi dintre ei nu cunosc prea bine termenii necesari pentru a-si identifica trairile: rusine, furie, tristete, mahnire, frustrare, aversiune. Este extrem de important sa ii ajutam pe baietii nostri sa isi dezvolte un vocabular al emotiilor. E tare important sa ii ajutam sa recunoasca emotiile, sa le numeasca, sa identifice locul de unde vin si ce le scoate la lumina. Provocarea pentru parinti si dascali, deopotriva, este de a-i alfabetiza emotional. Acest lucru presupune trezirea capacitatii baietior de a-si citi si de a-si intelege propriile emotii si emotiile celorlalti.
Citeste si: 10 lucruri pe care parintii nu ar trebui sa le faca pentru copii
Baietii au oare nevoi diferite de cele ale fetelor? Care sunt aceste nevoi? Cum le pot gestiona parintii?
E tare bine sa stim ca baietii au nevoi speciale. Care nu sunt atat de importante pentru fete. E tare bine sa stim si ca fetele au nevoi speciale. Nevoi care s-ar putea sa nu fie la fel de importante pentru baieti.
Desigur, cea mai importanta nevoie este iubirea, iar acesta poate fi aratata prin mai multe feluri. Eu cred ca un parinte isi demonstreaza cel mai tare iubirea, prin felul in care ii poarta de grija copilului si prin increderea pe care i-o arata.
Prin grija parinteasca, eu inteleg bunavointa de a fi prezent, atunci cand copiii au nevoie de tine. Este interesul pe care tu il arati pentru bunastarea acestora, pentru ceea ce ei sunt, pentru dorinta lor de a fi fericiti. Este intelegerea pentru durerile pe care le au. Cand porti de grija copilului tau, eu simt ca este un mod special de a-ti arata iubirea.
Increderea este recunoasterea faptului ca totul este in regula. Este convingerea ca progeniturile noastre au capacitatea de a reusi si de a invata din propriile greseli. Increderea este deschiderea spre a gandi ca totul va fi foarte bine. Demonstram copiilor ca avem incredere, atunci cand transmitem ca, stim ca ei fac tot posibilul (chiar daca uneori pare ca nu este asa). Aceasta atitudine da libertatea si spatiul necesar ca ei sa se descurce singuri, pas cu pas.
Indiferent de varsta, baietii au nevoie mai mare de incredere, pe cand fetele au nevoie mai mare de grija. Un baiat se va simti mandru, implinit, increzator atunci cand face ceva pe cont propriu.
O fata se simte mai iubita, daca te oferi sa o ajuti. A oferi ajutor este un gest prin care arati ca ii porti de grija.
Ca parinti, daca suntem mult prea grijulii fata de o nevoie a baiatului, ii putem transmite destul de usor ca nu avem incredere in el, ,,ca nu avem incredere ca poate sa faca lucrul x si singur”. Alteori, fiind prea increzatori ca fiica noastra ,,se va descurca”, ii transmitem acesteia sentimentul ca nu ii purtam suficient de grija, ca o abandonam intr-un moment delicat pentru ea.
A gasi balanta perfecta pentru momentele in care oferim sprijin, incredere, poate fi uneori provocator pentru noi, ca parinti. Uneori, cel mai usor este sa ne ascultam, pur si simplu, instinctul si sa vedem ce transmite legatura puternica, tainica si trainica dintre noi si copiii nostri!
Autor: Inga Stoian
S-ar putea sa te intereseze si: Baietii au nevoie de mai mult sprijin emotional decat fetele