Despre parenting, dar mai simplu: 12 obiceiuri care te ajută să crești un copil echilibrat și educat

Foto: UWS Parenting Support

Văd tot mai des pe rețelele de socializare diverse postări despre cum să educi copilul, cum sa-l disciplinezi, cum să-l înveți, și culmea, în epoca în care avem cele mai multe discuții despre parenting și aparent, cele mai multe resurse pentru a reuși să educăm copilul “corect”, parcă ajungem să pierdem din vedere esențialul, ne complicăm inutil cu anumite lucruri și uităm de sau ratăm altele. De aceea, hai să discutăm astăzi deschis despre parenting. Iată 12 obiceiuri care te ajută să crești un copil echilibrat și educat.

Conexiunea

Copilul are nevoie să simtă această legătură cu părintele. Copilul are nevoie de prezența ta, dar nu te gândi că fiind fizic lângă el, va fi suficient. El are nevoie de conexiune, de timp petrecut împreună. Are nevoie să știe că e important pentru tine, că vei fi acolo pentru el, orice-ar fi.

Rutina

Copilul are nevoie de familiaritate, de activități predictibile. Oricât ar protesta, dar rutina îi aduce siguranță, stabilitate, liniște. Oricum va avea parte de tot felul de provocări zilnice, va avea multe lucruri de învățat despre oameni, despre viață, dar pentru a face toate aceste lucruri, copilul are nevoie de rutină.

Somnul

Somnul dezorganizat nu este bun in cazul unui adult și cu atât maim ult în cazul unui copil. Acesta are nevoie de odihnă, de pauză, de relaxare, de reîncărcare a bateriilor. Mulți sepcialiști au arătat că un copil care doarme zilnic suficient va avea mai puține probleme de comportament.

Empatia

Copilul are nevoie să învețe despre empatie. Este o abilitate esențialp pentru viitor, copilul trebuie să învețe ”să se pună în locul celuilalt”. Un studiu recent arată că dezvoltarea empatiei este un predictor pentru fericirea și succesul pe care le va avea copilul în viitor.

Îmbrățișările

”Avem nevoie de 4 îmbrățișări pe zi pentru a supraviețui, 8 îmbrățișări pe zi pentru mentenanță și 12 îmbrățisări pentru a crește!”  a spus Virginia Satir, terapeut de familie. Îmbrățișările stimulează eliberarea oxitocinei, hormonul dragostei. Un copil care simte că este iubit, apreciat, crește și se dezvoltă frumos și echilibrat.

Jocul

”Copiii nu spun <am avut o zi grea la job, vrei să discutăm>, ci <te joci cu mine?>” spune cunoscutul psiholog Lawrence Cohen. Copilul are nevoie de joacă, are nevoie ca noi să fim mai jucăuși, să ne conectăm unul la celălalt prin joc.

Timp petrecut în aer liber

Copilul are nevoie de mișcare, de activități în aer liber. Dacă dorești ca puiul tău sp crească sănătos, armonios și să aibă rezultate academice bune, atunci asigura-te că petrece suficient timp zilnic afara, în aer liber.

Responsabilități

Un copil are nevoie să aibă și câteva responsabilități, pentru propria lui imagine de sine, pentru respectul său personal, pentru a-și demonstra că este important, că face lucruri care contează. Mai multe despre asta poți citi aici.

Limitează-i accesul la ecrane

Nu-i interzice accesul la ecrane (tv, tabletă, telefon etc), dar limitează timpul pe care-l petrece în fața acestora cât de mult este posibil. Încurajează-l, în schimb, să se joace cu jucăriile sau pe afară.

Experiențele trebuie să primeze, nu lucrurile

Copilul are nevoie de jucării, dar mai mult ca orice are nevoie de experiențe interesante, plăcute, pozitive, precum și de prezența ta.

Observă și învață-l să observe

Oprește-te din ceea ce faci și urmărește-l: cum aleargă, cum se joacă, cum interacționează cu ceilalți copii. Privește-l, caută să-l vezi cu adevărat, exact ala cum e, bucură-te de aceste imagini. Și învață-l apoi și pe el să aibp timp să privească în jurul lui, la alți oameni, la natură, la cum se desfășoară lucrurile în jurul lui.

Încurajează o pasiune/un hobby

Indiferent că este vorba despre a colecționa frunze, despre a strange cartonașe cu eroi din desener animate, despre a citi povești, despre a asculta muzicăm despre a cânta, orice pasiune sau interes are, ajuta-l sa-l dezvolte.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here