Milenialii au reinventat relatiile si casniciile? De ce multe povesti de iubire se termina brusc, neasteptat, dureros, cu mult tam-tam, sec….si tot mai des? Si de ce auzim in jurul nostru despre tot mai multe casnicii nefericite? De ce tot mai rar putem spune „Si au trait fericiti pana la adanci batraneti?”. Sunt asteptarile milenialilor tot mai mari, au nevoi diferite de predecesorii lor? Care sunt cele mai dese cauze ale acestor casnicii nefericite, ne spune Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.
Citeste si: “Ajutor! Parintii mei divorteaza!”
„Am crescut cu povesti care ne indicau clar modul in care incepe o relatie: o domnita era cucerita de un cavaler, se indragosteau unul de celalalt si se casatoreau. Din acel moment, intelepciunea populara prefera sa ofere o informatie generala „si au trait fericiti pana la adanci batranete”, dar nu se detalia si „reteta” acestei fericiri. Probabil pentru ca este imposibil sa cuprinzi intr-o „reteta” complexitatea naturii si a relatiilor umane. „Fiecare familie este nefericita in felul ei” spunea Lev Tolstoi in romanul „Anna Karenina”, experienta nefericirii este diferita si depinde de fiecare cuplu in parte.
Unul dintre factorii care ar putea contribui la nefericirea in cuplu se refera la situatia financiara. Renumitul psiholog Robert Sternberg in cartea „Sageata lui Cupidon” vorbeste despre faptul ca subiectul banilor este evitat in etapa formarii relatiei, considerandu-se un aspect banal si neimportant. Mai tarziu, insa devine motiv de certuri si dispute. Societatea moderna are anumite norme si reguli in ceea ce priveste starea materiala a unui cuplu fericit, iar retelele de socializare abunda cu poze in care cuplurile isi etaleaza dragostea in diverse locatii exotice.
Celebra asertiune slava: „Si coliba este un paradis daca esti cu persoana iubita” nu se mai preteaza la societatea actuala. Este mai dulce dragostea si mai paradis paradisul in Maldive decat intr-o „coliba”. Discutiile despre aspectele financiare sunt binevenite in orice etapa a unei relatii. Identificare si negocierea preferintelor si a principiilor pot ajuta cuplul sa evite unele conflicte pe viitor. Principiul contributiei financiare egale in cuplu este sanatos in anumite contexte. Totusi, nu poate exista o egalitate financiara in conditiile in care unele femei castiga de doua ori mai putin decat partenerii lor, mai ales cei care lucreaza in domeniul IT. In asemenea situatii, ar fi mai util principiul echitatii conform caruia fiecare contribuie in functie de veniturile sale financiare.
Un alt factor potential responsabil pentru nefericire este reprezentat de interferenta familiilor de origine. Larg raspanditele glume cu mamele soacre si nurorile contin si un dram de adevar. Crescute in familii traditionaliste, le este destul de greu sa inteleaga rolurile moderne si devin promotoare infocate ale rolurilor vechi.
Este dificil de acceptat faptul ca baiatul care nu avea nicio sarcina casnica in casa parinteasca, este „fortat” acum de sotie sa calce, sa spele vase, sa faca de mancare, sa se implice activ in cresterea copiilor. Ajutorul oferit in acest caz, de altfel foarte bine intentionat, urmareste salvarea propriului copil care „nu a mai mancat o mancare de casa de foarte mult timp” sau salvarea nurorii de la niste sarcini pentru care nu are timp. Mamele din partea sotiilor de cele mai multe ori se implica in ingrijirea si cresterea nepotilor. Situatie care, la fel, nu este lipsita de tensiuni si conflicte. Uneori, familiile de orgine se simt indreptatite sa participe la procesul de luare a unei decizii care ii privesc doar pe cuplu marital. Adevarul este ca aceste interferente sunt, uneori, percepute ca fiind agresive, sufocante si invazive. Situatia se degradeaza atunci cand sotii incep sa isi sustina propria familie de origine si intra intr-un „adevarat” razboi.
O delimitare clara a granitelor fata de familiile de origine si o prioritizare a propriului mariaj sunt aspecte importante ale unei casnicii fericite. Bineinteles, s-ar putea sa existe suparari, frustrari, nemultumiri, reprosuri legate de faptul ca sotia conteaza mai mult decat familia de origine. Este un proces care necesita timp si rabdare. La urma urmei este un proces prin care au trecut si parintii, cu succes sau nu.
Uneori, aparitia copilului poate produce disensiuni in relatia maritala. Aparitia copiilor este cel mai fericit moment din viata unui cuplu. In acelasi timp, putine cupluri sunt cu adevarat pregatite pentru ceea ce urmeaza. Probabil daca ar fi mai informate, rasa umana ar disparea rapid. Lipsa somnului, oboseala, depresia postnatala, normele sociale legate de parenting, supraresponsabilizarea mamei, subimplicarea tatalui, dormitul separat (mama cu copilul, tata-separat), reducerea doar la rolul de parinti (prin faptul ca isi spun „mami” si „tati) pot duce la distantare in relatia de cuplu, la erodarea intimitatii si la aparitia senzatiei de nemultumire. Impartirea sarcinilor legate de copil, a sarcinilor casnice si a responsabilitatilor financiare, asigurarea unui timp cuplului marital, oferirea momentelor de „respiro” pentru mama sunt factori care contribuie la consolidarea pe termen lung a casniciei. De asemenea este importanta distinctia la nivel de discurs „tata nu o ajuta pe mama in cresterea si educatia copiilor”, ci „ tata isi indeplineste indatoririle parentale”.
Bineinteles, lista poate continua cu diversi alti factori si situatii. Acestia sunt cei mai des intalniti in cabinet si se refera mai ales la experienta milenialilor. Sigur cu generatiile X si Z ar fi o alta poveste” spune Aliona Dronic, psihoterapeut sistemic si narativ.
Citeste si: 1500 de persoane au spus care este cheia unei casnicii reusite