Cum și ce le spunem copiilor despre ce se întâmplă în Ucraina

Sursa foto: Unicef.org

De când a început conflictul din Ucraina copiii văd diverse imagini șocante și aud tot felul de informații la televizor, la radio, discuții dintre părinți, colegi, educatori, profesori etc, iar acestea aduc cu sine emoții amestecate, de frică, de neliniște, de nesiguranță, pe care poate încă nu au mecanismele prin care să le gestioneze. Și atunci, cum și ce le spunem copiilor despre ce se întâmplă în Ucraina?

Specialiștii în sănătate mintală din cadrul Organizației Salvați Copiii spun că cei mici nu înțeleg pe deplin ce se întâmplă în Ucraina și au multe întrebări privind imaginile, poveștile sau discuțiile la care sunt martori.

”Cercetările la nivel global efectuate în trecut de Organizația Salvați Copiii, în ce privește conflictele din Iraq și Siria au scos la iveală relatări sfâșietoare ale copiilor care se simțeau îngroziți de bombardamente și atacurile aeriene, care se simțeau nesiguri în privința zilei de mâine și nefericiți că nu puteau să meargă în continuare la școală. Majoritatea copiilor care au participat la aceste cercetări au arătat semne de suferință emotională severă.

Ce se întâmplă în aceste zile este înfricoșător nu numai pentru copii, cât și pentru adulți. Dacă ignorăm sau evităm subiectul, copiii noștri se vor simți și mai singuri și speriați, ceea ce le va afecta starea de sănătate fizică și mentală. Prin urmare este important să purtăm cu ei conversații deschise și oneste, ca să-i ajutăm să înțeleagă mai bine ceea ce se întâmplă.” se arată într-un comunicat de presă de la Organizația Salvați Copiii.

Iată 5 idei de bază despre cum și când să discutați cu copiii despre război:

1. Opriți-vă din ceea ce faceți și ascultați-vă copilul atunci când vrea să vă vorbească

Oferiți-le copiilor ocazii să vă povestească despre ceea ce știu, despre cum se simt și ce vor să vă întrebe. Este posibil ca imaginea lor de ansamblu să difere foarte mult de a dumneavoastră, așa că aveți răbdare să vă povestească ceea ce cred și ce au văzut sau au auzit.

2. Adaptați-vă povestea în funcție de vârsta copilului

Este important să aveți mereu în minte care este vârsta copilului dumneavoastră, atunci când purtați astfel de conversații. Copiii mici s-ar putea să nu înțeleagă noțiunea de conflict sau război și vor avea nevoie de o explicație pe înțelesul lor. La fel de important, este să nu cădeți în capcana de a da prea multe detalii sau explicații, deoarece îi puteți îngrijora suplimentar. În cazul copiilor mai mici poate fi suficient să înțeleagă că uneori țările se luptă între ele. Copii mai mari vor fi de multe ori mai îngrijorați despre discuțiile legate de război, deoarece ei înțeleg pericolele mai bine.

3. Validați emoțiile

Este important ca cei mici să se simtă înțeleși într-o conversație. Prin urmare, nu-i judecați și nici nu le luați în derâdere opiniile. Atunci când le oferim copiilor ocazia să-și exprime îngrijorările în cadrul unei discuții deschise și oneste, le oferim un sentiment de siguranță și liniștire.

4.Asigurați-i că adulții de pretutindeni lucrează din greu ca să rezolve situația

Este important să le reamintim copiilor că această problemă nu este responsabilitatea lor. Că nu trebuie să se simtă vinovați că ei pot să se joace cu prietenii lor, să se întâlnească cu ei și să facă lucruri care le aduc bucurie. În plus, este important să vă mențineți calmul atunci când veți purta această conversație cu ei. De multe ori, copiii imită emoțiile părinților, așa că atunci când dumneavoastră sunteți stresat în legătură cu o situație, este probabil ca și copiii să se simtă stresați.

5. Dați-le ocazia să ajute într-un mod practic

Dacă vor să ajute, susțineți-i. Copiii care au ocazia să-i ajute pe cei afectați de un război se simt ca și cum ar fi parte din rezolvarea situației. Prin urmare, încurajați-i să strângă fonduri, să trimită scrisori către factorii locali de decizie sau să conceapă mici campanii prin care să ceară pacea în regiunea afectată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here