Cum gasesti bona potrivita? Iata cateva sfaturi!

Foto: Verywell Family

Atunci cand parintele se gandeste sa caute o bona pentru copil el are nevoie sa fie sigur ca persoana cu care va ramane cel mic este potrivita si competenta. Dar cum anume gasesti bona potrivita?

In incercarea de a gasi o bona pentru copilul sau copiii tai, vei intampina situatii mai mult sau mai putin delicate, in functie de calea pe care o alegi pentru a cauta. Sunt parinti care prefera sa caute bona cu ajutorul persoanelor pe care le cunosc si care pot recomanda o astfel de persoana, insa din ce in ce mai multi parinti apeleaza la serviciile agentiilor, avantajul fiind ca persoanele care candideaza la un astfel de post sunt deja testate si selectate.

Prin agentia de „babysitting”

Primul pas pe care trebuie sa il faci daca hotarasti sa apelezi la serviciile unei agentii de babysitting este sa iei in considerare o serie de criterii in alegerea acesteia, pentru a putea beneficia de servicii profesionale, de calitate si, mai ales, sigure.

Iata ce poti face pentru a afla daca este o agentie de incredere: Verifica daca este sau nu o agen tie acreditata la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, adica daca functioneaza legal; Citeste cu atentie ofertele sau solicita prin telefon/e-mail toate informatiile de care ai nevoie, Citeste cu atentie contractul si, daca nu intelegi ceva, intreaba; Solicita factura si bon fiscal- acestea fac contractul sa fie valabil; Solicita profilul psihologic al candidatei si verifica daca este semnat si parafat de catre un psiholog specializat in recrutarea fortei de munca;Evita sa faci compromisuri in relatia cu agentia sau in relatia cu bona;Refuza sa fii partasa la ilegalitati si intelegeri paralele.

CRITERII DE SELECTIE

Daca alegi sa selectezi bona din baza de date a unei agentii de recrutare, trebuie sa stii ca persoanele pe care le vei cunoaste au trecut deja printr-un proces de selectie si este mai putin complicat pentru tine sa afli detalii despre ea. Pentru a economisi timp, si mai ales pentru siguranta, este bine ca, atunci cand bona vine la interviu, sa aiba la ea acte de identitate si cazierul judiciar (de regula, agentia a cerut deja cazierul judiciar la preselectie). Poti solicita si o recomandare de la familiile cu care a mai colaborat. Daca insa selectia se face prin intermediul unei agentii, este posibil ca aceasta sa verifice referintele. Pentru ca bona este persoana care va intra in contact direct cu copilul tau, este bine sa ai in vedere toate conditiile care il pot influenta pe cel mic, atat din punctul de vedere al sanatatii, cat si din punctul de vedere al dezvoltarii psihice.

Oricat ar parea de jenant, este bine sa te uiti la aspectul bonei, sa observi daca este sau nu ingrijita si curata, si sa cauti semne exterioare ale starii de sanatate: pete pe fata, care pot fi de la ficat, degete galbene – semn de fumator, micoze etc. Este important sa ii ceri o adeverinta de la medicul de familie din care sa reiasa ca nu sufera de boli cronice ca hepatita, TBC, sifilis, SIDA sau epilepsie (agentia a cerut deja aceste detalii). De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca, atunci cand sta cu bona, copilul nu trebuie sa fie expus pericolelor cauzate de neatentie sau faptului ca aceasta nu il poate supraveghea corespunzator (daca are ochelari cu dioptrii mai mari, daca nu prea aude bine, daca nu-si poate mentine atentia focalizata la discutie sau la subiectul acesteia, repeta intrebarea pe care o pui inainte sa dea raspunsul etc.)

Intrebarile legate de familie, varsta copiilor si mai ales ocupatia sunt indicii despre starea sociala a familiei si un mod de a afla daca familia bonei este sau nu un potential pericol pentru tine. De exemplu, daca copiii acestei persoane sunt mari si nu lucreaza, nu au o sursa de venit, au nevoi financiare etc. Problemele personale ale bonei se pot rasfrange si asupra starii de spirit, a programului si disponibilitatii acesteia. Poti sa o intrebi si daca a mai lucrat ca babysitter, cat timp, ce varste au avut copiii pe care i-a supravegheat. Chiar daca a mai lucrat cu copiii sau chiar daca nu a mai facut asta, este important sa verifici daca are notiunile elementare de acordare a primului ajutor, daca stie care este temperatura corporala critica si ce trebuie sa faca atunci cand un copil are febra, daca se ineaca, se arde, se frige sau se taie. La fel de importante sunt si abilitatile de comunicare. Daca stie sa se joace cu copilul, daca stie povesti, jocuri, poezii, daca stie sa calmeze si sa disciplineze copilul.

ESTE IMPORTANTA VARSTA BONEI?

Selectarea unei bone presupune foarte multe conditii de care trebuie sa tii cont si multi parinti pornesc pe acest drum cu o opinie deja formata asupra imaginii pe care trebuie sa o aiba bona potrivita pentru copilul lor. Printre caracteristicile pe care un parinte le are in vedere, se numara si varsta bonei, iar aici parerile sunt impartite si influentate de faptul ca au mai avut sau nu o bona in familie, de opiniile celor din jur sau chiar de propriile opinii subiective. Fiecare categorie de varsta are particularitatile ei si propriile avantaje si dezavantaje. O persoana foarte tanara este energica, optimista, cu un tonus potrivit copilului, mai ales daca acesta este ceva mai maricel. Trebuie insa sa te asiguri ca stie cum se creste, cum se linisteste si disciplineaza un copil. De asemenea, trebuie sa-i spui care sunt asteptarile voastre, chiar sa-i arati cum se fac unele lucruri. Acest lucru poate fi in avantajul tau ca mamica, pentru ca iti poti forma bona astfel incat aceasta sa se „plieze“ perfect si sa se integreze, devenind un membru al familiei. O persoana de varsta medie este activa, matura, cu experienta, ceea ce este un mare avantaj. Stie sa evalueze o situatie de criza, sa ia masuri rapide. Este bine sa o intrebi cum si-a crescut copiii, ce ii place sa faca si ce nu, daca este o persoana care are deja tabieturi, si trebuie sa vezi daca obiceiurile si modalitatea in care vede ea relatia cu copiii se potrivesc cu cele ale familiei voastre. Persoanele in varsta, bunicutele, sunt preferate de unele mamici, pentru ca sunt persoane responsabile, au prins etapa povestilor si a educatiei cu cate o rugaciune spusa la culcare, cu „multumesc“ si „te rog“. Trebuie sa iei in considerare si faptul ca o persoana in varsta poate sa nu mai aiba vitalitatea necesara pentru a se juca cu copiii, capacitatea de a face efort fizic sau ca are deja principii la care nu renunta. De asemenea, este posibil sa se adapteze mai greu la tehnologia de azi si la modul in care se cresc copiii acum.

Poti solicita ca bona sa faca analize (platite de tine) la un laborator in care tu ai incredere, pentru a depista eventuale probleme de sanatate. Cerintele pe care le ai de la bona (pregatire, limbi straine, program) trebuie sa se oglindeasca in salariul pe care i-l dai. Comunicarea, atitudinea, mentinerea responsabilitatilor discutate initial, stabilirea ierarhiilor in familie (mama – bunica – bona), pentru ca ea sa stie cine hotaraste, sunt esentiale pentru o relatie reusita si de durata.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here