Copilaria este mai buna si mai frumoasa daca este si tatal implicat

Atunci cand vorbim despre cresterea si ingrijirea unui copil, si intrebam cine este mai bun, mama sau tata, raspunsul este… “DA”. Ambii parinti aduc aspecte importante in viata unui copil. De exemplu, un tata se va implica in jocuri mai dinamice, il va incuraja mai mult sa incerce, sa experimenteze, pe cand mamele vor fi mai mult implicate in activitati ce tin de citit, povestit, imbratisat si…pupat la fiecare bubita de-a micutului. Aceasta echipa „mama-tata” este exact ceea ce are nevoie un copil!

Si pentru ca despre rolul mamei am tot discutat, astazi ne vom concentra atentia asupra importantei tatalui. Pe scurt, copilaria este mai buna si mai frumoasa daca este si tatal  implicat in cresterea si educatia copilului, pot fi vazute numeroase efecte pozitive asupra acestuia, atat pe termen scurt, cat si pe termen lung. Nu o spunem noi, ci Academia Americana de Pediatrie (in raportul “Father’s Role in the Care and Development ot Their Children).

Citeste si: Importanta prezentei tatalui in dezvoltarea psihica si emotionala a copilului

De fapt, efectele pe care le are tatal in viata copilului pot incepe inca inainte de nasterea micutului, in perioada de sarcina. Un studiu arata ca atunci cand viitorul tata este atent cu viitoarea mama, cand este grijuliu, (pe scurt, implicat) scade probabilitatea unei nasteri premature dar si probabilitatea de mortalitate infantile, scrie healthychildren.org. De asemenea, tatal pot ajuta enorm un bebelus prematur ingrijindu-l “in stil cangur” (Kangaroo care)-sunt studii care arata ca aceasta ajuta ca un nou-nascut sa se linisteasca, sa doarma, sa se hraneasca mai bine, sa fie mai sanatos.

Citeste aici mai multe.

Implicarea tatalui in copilaria timpurie contribuie la dezvoltarea limbajului celui mic, in plus, au astfel copilul va avea o sanatate mintala mai buna, scade considerabil probabilitatea de a se confrunta cu probleme de comportament. Vestea buna continua si in perioada scolara, copilul avand rezultate academice mai bune, atunci cand tatal este interesat de ceea ce studiaza copilul, de ce experiente are parte la scoala, precum si in perioada de adolescenta. De asemenea, scade probabilitatea ca un copil sa se confrunte cu depresia, atat in copilarie, cat si in viata de adult.

In cazul baietilor cu tati implicati in cresterea si educatia acestora se observa o descrestere semnificativa a comportamentelor agresive, iar in cazul fetelor, scade probabilitatea unei sarcini in adolescenta.

In loc de incheiere… 

Atunci cand vorbim despre cresterea si ingrijirea unui copil, si intrebam cine este mai bun, mama sau tata, raspunsul este… “DA”. Ambii parinti aduc aspecte importante in viata unui copil.

Autor: Inga Stoian

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here