Ce să nu-i spui niciodată unei femei care revine la job după concediul de maternitate

Sursa foto: www.huffingtonpost.co.uk

Revenirea la muncă după concediul de maternitate poate fi o tranziție destul de mare în viața unei femei. Există un amestec destul de complex de emoții în această perioadă: anxietatea legată de plecarea de lângă bebelușul tău, epuizarea cu care se confruntă multe dintre proaspetele mame care au trecut prin tot felul de etape ca să se acomodeze cu bebelușul, să învețe să-l îngrijească, în același timp și entuziasmul de a reveni la rutina de dinainte, dar chiar și vinovăția pentru că simte acest entuziasm de reîntoarcere, și lista ar putea continua. În acest context, sprijinul colegilor este destul de important pentru a facilita această tranziție.

Din păcate, anumite comentarii inconfortabile ale unor colegi de serviciu/superiori sau mesaje mai puțin delicate (dacă nu chiar nepoliticoase!) pot fi destul de frecvente, iar uneori chiar colegii cei mai bine intenționați pot spune ceva care să te deranjeze/descurajeze profund.

Iată ce să nu-i spui niciodată unei femei care revine la job după concediul de maternitate, potrivit Becca Carnahan, coach/consilier de carieră, scrie huffpost.com.

  1. Probabil a fost o vacanță (pauză) frumoasă.

Concediul de creștere a copilului nu este chiar un ”concediu”, un fel de pauză relaxantă în care stai pe canapea și te uiți doar la programele care îți plac. Noii părinți trebuie să învețe din mers despre ce nevoi are copilul, să se asigure că bebelușul mănâncă, doarme, are scutecele schimbate la timp, că se dezvoltă așa cum trebuie și toate acestea în timp ce au parte de un somn deficitar, care poate fi catalogat drept o formă de tortură.

Nașterea în sine este o experiență fizică intensă, iar ceea ce se întâmplă după naștere numai vacanță nu se numește: nopți nedormite, fluctuații hormonale, schimbări semnificative în dinamica familiei etc.

2. ”Nu îți este dor de copilul tău?”

Această întrebare poate părea o încercare inofensivă și bine intenționată de a manifesta interes pentru viața personală a colegei de serviciu, dar… îi poate aduce colegei tale sentimente de vinovăție sau de rușine, ca și cum ar trebui să stea non-stop cu copilul. Bineînțeles că îi este dor de copil, dar în același timp poate se simte bine și că este din nou la serviciu, că face ceva ce îi place, că este ”printre adulți”. „Pentru unii părinți, a avea un părinte care sta acasă nu este o opțiune din punct de vedere financiar. Pentru alții, să aibă și serviciu, pe lângă familie și copii este o parte importantă a ceea ce îi face să se simtă întregi.” a explicat consilierul.

  1. Pari obosită…

Văd că nu ai scăpat de toate kilogramele de după naștere…

Nu ți-ai mai vopsit părul…

Te îmbraci acum ”ca mamele” etc.

Comentariile legate de înfățișare sunt prejudecăți despre cum ar trebui sau nu ar trebui să arate o femeie care revine la serviciu după concendiul de maternitate. Crede-mă, a făcut tot posibilul să nu arate că este obosită (nu aceasta era intenția ei!), e la dietă, dar se pare că preocupările ce țin de copil nu prea o ajută și pentru coafor nu a avut timp sau poate nu mai vrea să-ți vopsească părul, este absolut treaba ei, iar remarcile tale nu o ajută în niciun fel. În schimb, ”cum te pot ajuta să fie o tranziție mai lină pentru tine?” poate fi o idee mult mai bună”.

Tu ce alte comentarii sau afirmații le-ai auzit atunci când te-ai întors la serviciu după concediul de creștere a copilului?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here