Zece asistente pricepute, tot atatea monitoare cardio-respiratorii de ultima generatie si o statie de monitorizare continua a functiilor vitale pentru copiii nascuti prematur. Este necesarul de care are nevoie Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino din Bucuresti, pentru ca nou-nascutii prematur sa aiba parte de o ingrijire medicala adecvata vulnerabilitatilor cu care acestia vin pe lume.
„Nu ai cum sa nu te atasezi de copiii pe care ii ingrijesti. Cu cat e mai mic, cu atat sta mai mult in incubator si il vezi, practic, cum creste de la o zi la alta. Cand il scoti din ”casuta”, pe la 2.000g, si-l adaptezi la mediul extern, iar apoi il externezi si stii ca ai plecat de la o gagalice de cateva sute de grame, sentimentul e fantastic. E drept ca si reversul e groaznic”, spune medicul neonatolog Adrian Craciun, de la Spitalul Clinic Dr. I. Cantacuzino.
Citeste si: Un incubator si doua monitoare donate Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu” de Salvati Copiii Romania
Iar reversul este cumplit pentru medic, pentru ca nimic nu este mai greu de acceptat decat pierderea unei vieti, pentru ca nu ai la dispozitie aparatura medicala performanta atat de necesara.
„Incubatorul e ca un scut pentru prematuri: asigura caldura necesara (prematurii fac usor hipotermie), protejeaza de factorii stresanti externi (zgomot, lumina puternica), ajuta la monitorizarea lor (poti tine dezbracat in incubator si un prematur de 500g), pe scurt e o copie imperfecta a uterului, dar fara de care nu se poate”, explica medicul.
Asa ca intrebat de ce are nevoie astazi, la final de an, in Sectia de neonatologie, pentru a putea face fata tuturor solicitarilor, pentru ca este o maternitate unde ajung foarte multe cazuri severe, prin transfer, doctorul Craciun a raspuns imediat:
„Zece asistente pricepute, tot atatea monitoare cardio-respiratorii de ultima generatie si o statie de monitorizare continua a functiilor vitale pentru copiii nascuti prematur.”
Daca cinci companii cu cifra de afaceri medie directioneaza 20% din impozitul pe profit catre cauza maternitatilor, sectia de neonatologie a Spitalului Clinic Dr. I. Cantacuzino ar putea beneficia de aparatura medicala absolut necesara. Inca zece companii, si alte trei Sectii de neonatologie din tara vor putea asigura copiilor nascuti prematur sansa la viata.
Numai din fondurile colectate intre 2012 si 2017 din directionarea a 20% din impozitul pe profit, Organizatia Salvati Copiii Romania a dotat maternitatile din Romania cu aparatura medicala necesara salvarii copiilor nascuti prematur, in valoare totala de 1.679.504 euro.
Citeste si: Sorana Cirstea s-a alaturat cauzei Salvati Copiii de combatere a mortalitatii infantile