Burnout parental: de ce tot mai multi parinti se plang de epuizare excesiva?

De ce tot mai multi parinti se plang de oboseala, de epuizare excesiva si auzim de termenul “burnout parental”? Cum il recunoastem? Dar si ce putem face, astfel incat sa depasim aceasta problema, ne explica Yolanda Cretescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian, fondatoarea proiectului depreHub si presedintele Asociatiei Happy Minds.

Citeste si: Yolanda Cretescu: “Copiii invata de la noi cum sa-si rezolve problemele”

Yolanda Cretescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian

Traim vremuri in care paradigma educationala s-a schimbat. Nevoia copiilor si rolul parintilor sunt schimbate. Atmosfera familiala, cat si cea scolara au facut ca recompensa si pedeapsa sa fie ineficiente si sa nu mai functioneze. Noua tendinta este cea care da egalitate si sansa egala copiilor.

Schimbarea rolului parintelui in a proteja copilul face ca parintele sa preia multe dintre sarcinile acestuia, sa fie mai atent la protejarea lui, sa perceapa mediul mai ostil, iar copilul mai greu de integrat. Societatea concurentiala pune presiune pe parinte si ii defineste succesul dupa criterii cantitative. Toata aceasta cantitate de activitati, ateliere, hobby-uri si preocupari oboseste parintele deja ostenit de propriul lui mediu concurential. Cresterea standardelor de succes atat in familie, cat si in zona profesionala sau scolara, face ca noi adultii sa uitam sa ne mai dam timp, sa uitam ca avem dreptul sa si gresim si sa ne relaxam cu privire la standardele de bine si rau.

Burnout-ul parental il putem identifica atat la nivel cognitiv, cat si emotional si comportamental. La nivel cognitiv, parintii nu mai gasesc solutii la problemele de integrare ale copilului, la propriile standarde de reusita, la asteptarile sociale si comparatiile sociale. La nivel emotional, oboseala, trairile de tipul frica de esec, teama de pierdere a controlului fac ca parintii sa perceapa situatiile dificile ca fiind situatii de vulnerabilitate extrema si sa dezvolte sentimente de vinovatie, rusine si singuratate. La nivel comportamental, incapacitatea de a cere ajutorul, comportamentele evitante din spatiul imediat al copilului si mamei, asumarea unilaterala a rolului de suport a copilului in familie, fac ca parintii sa ajunga in burnout parental.

Crearea unui sistem de suport, stabilirea unui program de sarcini clare, cu membrii familiei largite, uniformitatea stilului parental pe care ambii parinti il stabilesc de común acord pentru copil, stabilirea exigentelor si a asteptarilor identificate si comunícate in familie vor ajuta ca epuizarea fizica si psihica, a unuia dintre parinti sau a ambilor parinti, cu precadere in familiile cu mai multi copii, sa fie evitata.

Cand ne adresam unui specialist?

Atunci cand nivelul de oboseala sau ingrijorare iese din granitele normalului (nu dorm, nu ma relaxez, sunt hiperprotectiv cu copilul, la copil apar excese de plans, iar eu ma panichez daca apar conflicte in spatiul imediat – in cuplu, cu familia, cu colegii), cand nu ma mai pot focusa pe celelalte sarcini ale vietii si nu-mi mai ating cu usurinta starea de bine, atunci este nevoie de un specialist.

depreHUB a construit un sistem independent de specialisti care ajuta la masurarea anxietatii si depresiei, la identificarea de comportamante disfunctionale, dar ofera si tehnici de contracarare a comportamentelor disfunctionale. Astfel, prin intermediul platformei www.deprehub.ro oricine poate accesa, oricand, specialiști din întreaga țară pentru servicii de psihoterapie, psihiatrie, nutriție, sport și consiliere juridică, pot cere o a doua opinie sau pentru a fi consiliați cu privire la procesul de intervenție și recuperare.

De asemenea, prin TelVerde Antidepresie (0800 0800 20), consilierii depreHUB asigura suportul primar, informatiile necesare, atat pentru cei aflati in anxietate si depresie, cat si pentru apartinatori.

De cele mai multe ori, cei afectati de anxietate sau depresie post-partum au afectat sistemul cognitiv, modul de gandire si nu mai vad alternative, solutii de imbunatatire a starilor actuale. De aceea, cei din jur ii pot ajuta prin constientizarea problemei si apoi prin oferirea de informatii sau suport in acele directii in care cel implicat este supra-aglomerat. Sa nu uitam ca anxietatea construieste prizonierate, pe cand sanatatea emotionala construieste parteneriate.

Autor: Inga Stoian

Specialist: Yolanda Cretescu, psiholog clinician, psihoterapeut adlerian, fondatoarea proiectului depreHub si presedintele Asociatiei Happy Minds, cu o practica privata de 15 ani (7 ani de psihologie militara).

Citeste si: Cum afli daca suferi de depresie postnatala?

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here