Multe dintre revistele sau cartile de parenting recomanda sa-i vorbesti bebelusului, chiar si inainte de a se naste deoarece il ajuta pe copilul din burtica sa-ti recunoasca vocea si sa invete ce inseamna limbajul. Intrebarea ar fi: daca nou-nascutul nu are nicio idee despre ceea ce-i spui, cat mai conteaza cuvintele tale?
Bebelusul, de fapt, intelege ceva inainte ca el sa cunoasca semnificatia cuvintelor. Atunci cand vorbesti cu bebelusul tau, esti mult mai dispusa sa exagerezi emotiile si sa pui accentul pe cuvintele „dulci”, iar asta ii poate fi de ajutor bebelusului deoarece va invata sa distinga sunetele, scrie The Conversation.
Citeste si Ce trebuie sa stii despre comunicarea intre mama si bebelus in timpul sarcinii?
In plus, tonul vocii mamei, la fel ca atunci cand poti canta, linisteste bebelusul si ii reduce nivelul de cortizol, hormonul produs in conditii de stres. Cercetarile din domeniu sugereaza ca bebelusii raspund diferit in functie de tonul vocii. Atunci cand ii vorbesti micutului tau, el percepe tonul vocii tale ca pe o transmitere de informatii privind intentiile tale asupra lui, iar acest lucru il motiveaza sa se comporte in diferite modalitati.
Anne Fernald de la Universitatea Standford, intr-o lucrare despre receptivitatea mesajelor in functie de tonul vocii, confirma faptul ca bebelusul poate face diferenta intre mesajul pozitiv si cel negativ, chiar mai devreme de varsta de cinci luni. Totodata bebelusul raspunde diferit cu privire la jucariile sale in functie de mesajul, pozitiv sau negativ, transmis de parinte asupra jucariilor respective. De exemplu, bebelusul pare sa fie mai apropiat de o jucarie pe care nu a mai vazut-o niciodata atunci cand atat tonul vocii, cat si cuvintele sunt pozitive.
Indiferent daca este vorba de incurajare de a face o activitate noua sau de a evita o situatie periculoasa, parintii, ingrijitoarele si babysitterele se folosesc de diverse tonuri ale vocii pentru ca bebelusul sa inteleaga intentia lor.
Citeste si Cele mai frecvente intrebari despre bebelusi
Cu timpul, cand copilul va creste si va merge la scoala, mesajele „motivationale” si pozitive pot influenta mediul sau academic, starea de spirit si relatia sa cu ceilalti copii. Bebelusul recunoaste sunetele parintilor in primele luni de viata, dar nu este clar daca poate recunoaste emotiile, potrivit Baby Center. De exemplu, bebelusul poate plange daca tonul vocii tale este unul neplacut, dar nu-si poate da seama ca, de fapt, esti furioasa.
Intr-un studiu, condus de dr. Merideth Gattis si publicat in jurnalul „Dezvoltare cognitiva”, este confirmat ca bebelusii inteleg tonul vocii, chiar daca limbajul parintelui difera, potrivit The Telegraph. Astfel, la studiu au luat parte 84 de bebelusi, intre 14 si 18 luni de viata, care au ascultat cuvinte spuse de catre parinti in doua limbi diferite, engleza si greaca. Cercetarea arata ca nu cuvintele conteaza, ci tonul vocii parintelui.
Citeste si Decriptarea limbajului codat al bebelusului