8 sfaturi pentru o cina in familie reusita

Nu traim intr-o lume perfecta si nici parinti perfecti nu suntem. Dar sunt cateva lucruri pe care totusi am putea sa le facem, sunt cateva obiceiuri pe care ar fi bine sa le introducem in familia noastra, de dragul copilului sau copiilor, de dragul nostru.

Vedem deseori in filmele americane cum toti membrii unei familii stau seara la masa si iau cina impreuna, discuta si e totul atat de frumos…! Ei bine, poti face ca acest lucru sa fie si in viata reala! De aceea, iata 8 sfaturi pentru a avea o cina in familie reusita.

Citeste si: Atasamentul parental – cheia succesului unei relatii frumoase dintre mama si copil 

  1. Ofera-ti cateva minute de “respiro”

Vii de la serviciu, esti foarte obosita si te intrebi, de unde oare mai poti gasi energie si pentru o cina in familie? Poti! Daca iti vei acorda 10 minute de liniste. Cateva minute de “respiro” sunt chiar esentiale! Daca nu-ti oferi un pic de liniste sau o pauza pentru a te relaxa, s-ar putea ca cina in familie sa fie mult prea obositoare pentru tine.

  1. Creeaza o atmosfera speciala

Ce magie oare exista atunci cand parintii sunt epuizati, copiii morocanosi si curierul nu mai vine o data cu mancarea comandata… nu-i asa? Incearca sa faci o anumita “delimitare”, atunci cand vorbesti despre cina in familie, lasa-i si pe ceilalti membri sa se implice, sa asocieze aceasta „ora magica” cu ceva placut. Cineva aranjeaza tacamurile, cineva pune feliile de paine in cosulet, altcineva isi strange jucariile si isi spala bine manutele etc. In unele familii, se asculta muzica timp de o jumatate de ora inainte de cina pentru a crea acea asociere, acea atmosfera de uite, urmeaza cina cu toti cei dragi.

  1. Nu mancarea este importanta

Cina in familie nu este despre mancare! Nu inseamna ca mama trebuie sa fie epuizata gatind tot felul de mancaruri sofisticate. Bineinteles, admiram toti bucatarii sefi care gatesc incredibil de apetisant, dar…cina in familie nu este despre cat de sofisticat a gatit mami, ci despre cat de recunoscatori suntem ca mancam alaturi de cei dragi. Este important sa fie mancarea sanatoasa, bineinteles. Dar stiai ca sanatos inseamna si …mancare gatita cat mai simplu? O salata, carne cu legume la cuptor, paste etc. Chiar si o pizza sanatoasa, facuta impreuna poate fi o cina minunata!

  1. Fara televizor, radio si telefoane

Incearca sa „protejezi” acest timp doar pentru familie, nu lasa ca o emisiune de la televizor sa-ti ia din pretiosul timp petrecut cu oamenii iubiti. Si retelele sociale pot sa mai astepte, sa stii.

Citeste si: Stiai ca telefonul si retelele sociale iti distrag atentia de la copilul tau?

  1. Aceleasi discutii si mereu diferite

Uite de acestea sunt interesante cinele in familie. Mereu sunt la fel, iti creeaza acel confort adus de “rutina”, dar in acelasi timp, o simpla intrebare de genul “cum a fost ziua ta”?, o poate face diferita, interesanta.  Povestiti, explicati,  cereti sfatul, impartasiti emotii. Si cat de mult conteaza sa fii auzit, ascultat, inteles de cineva drag! Cat de mult conteaza sa stii ca indiferent ce se intampla, ii ai pe “oamenii tai” acolo, pentru tine.

  1. Detalii… importante

Pentru ca si detaliile conteaza. Spune un banc, povesteste tu ceva interesant ce ti s-a intamplat astazi sau ce ai observat, concentreaza-te pe lucruri pozitive, astfel ii vei incuraja si pe ceilalti membri sa participe.

  1. Asculta

Intotdeauna. Poate nu poti fi cel mai vorbaret chiar in fiecare zi la cina. Dar fii cel care asculta. Asculta cu adevarat ce are fiecare de spus.

  1. Celebreaza mereu ceva

Simplul fapt ca sunteti impreuna. Spune de cate ori este posibil ca este un lucru important ca cinati impreuna, ca esti recunoscator pentru simplul fapt ca sunt prezenti, ca participa la cina. Celebeaza ca a „scapat de scutece” mezinul casei, ca a spus fiica ta poezia la gradinita, ca luat fiul tau 9 la matematica si ca ai vazut cat s-a straduit, ca a castigat un meci de fotbal la scoala, ca te bucuri ca intr-o saptamana mergeti in vacanta cu totii. Orice. Pentru ca totul conteaza!

S-ar putea sa te intereseze si: Conteaza atat IQ-ul, cat si anturajul in care creste un copil

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here