10 sfaturi pentru o mamica linistita

Imagine de Anastasia Gepp de la Pixabay

Venirea pe lume a primului copilas este un eveniment cu adevarat incredibil si tulburator pentru parinti si, in particular, pentru proaspata mamica. Pentru a se adapta si a-si recapata autonomia in noile conditii, este necesara o perioada de timp.

Primele saptamani si luni pe care le petreci alaturi de bebelusul tau sunt ca o calatorie solicitanta, dar entuziasmanta si plina de satisfactii, in care si tu si el invatati sa va cunoasteti si sa comunicati. Instinctul matern te va ajuta cu siguranta, insa nu este singurul lucru care iti trebuie pentru a te descurca. Increderea si sustinerea celor din jur precum si experienta pe care o capeti in timp sunt esentiale.

Totul este nou si, foarte des, nasterea micutului pare ca o priveaza pe femeie de ceea ce, pana in acel moment, constituia propria sa identitate. Daca inainte de sarcina te simteai sigura pe tine, gratie competent elor tale profesionale, locului pe care il ocupai in societate si printre apropiati, odata cu venirea pe lume a unui copil te gasesti in pozitia unei persoane care nu stie prea multe si trebuie sa invete incet, incet, ce inseamna sa fie mama.

Este normal ca la inceput, mai ales daca esti la prima experienta, sa te simti nesigura si neajutorata, insa secretul reusitei este acela de a stabili prioritati si de a pune pe planul doi tot ce nu este urgent; va veni timpul sa te ocupi si de aceste lucruri, insa nu acum este momentul.

Prima perioada dupa nastere este cu siguranta foarte obositoare, dar nu este chiar atat de lunga pentru ca, pe masura ce iti revii si intri in ritm, totul va merge ca pe roate. Pentru ca primele luni din viata ta de mamica sa fie cat se poate de usoare, noi te ajutam cu cateva sfaturi:

Iata 10 sfaturi pentru o mamica linistita:

1. Hotaraste tu metoda de alaptare!
Bebelusul poate fi hranit la san si asta este, potrivit cercetatorilor, metoda ideala de a-l hrani, insa poate fi, la fel de bine, hranit si cu formula.

Inainte de a naste, este bine sa te gandesti si sa decizi daca doresti sau nu sa il hranesti la san. Alaptarea este naturala, dar nu intotdeauna este si asa usoara cum este prezentata.
Discuta si cu partenerul tau despre acest lucru, pentru ca el sa stie care este dorinta ta si, in momentul nasterii, sa nu intervina discutii. Daca doresti sa alaptezi la san, iar laptele nu este suficient, nu trebuie sa te simti vinovata din acest motiv. Sunt foarte multi copii care cresc si se dezvolta foarte bine chiar si hraniti cu lapte formula.

2. Rezista tentatiei de a compara!

La fel ca si dezvoltarea sarcinii, si dezvoltarea bebelusului, dupa ce se naste, este un proces particular si deosebit de la un individ la altul. Din acest motiv, nu este bine sa iti compari copilul cu altii de varsta lui si sa te ingrijorezi daca un alt bebelus este mai inalt, mai greu sau doarme mai mult decat al tau. Fiecare copil are propria greutate si lungime, in functie si de genetica, precum si dupa propriul ritm de dezvoltare. Daca ai dubii in ce priveste dezvoltarea micutului, este mai bine sa intrebi medicul pediatru.

3. Adapteaza-te la ritmul copilului!
Orarul de masa, timpul de odihna si nevoile bebelusului iti vor da peste cap intreaga viata si nimic din ritmul si rutina zilelor de dinainte nu va mai fi la fel. Cumva vei invata sa iti adaptezi viata dupa ritmul lui. Incearca, asadar, pe cat posibil, sa il ajuti sa isi formeze un mic program sau rutina, care sa iti fie si tie comode, dar care, totodata, sa tina cont de nevoile pe care le are.

4. Nu asculta numai sfaturile si experientele altora!
Instinctul matern este prezent la toate mamicile. Este un simt infailibil si nicio persoana nu stie mai bine decat mama ce simte copilul ei. Nu este bine sa te lasi influentata exclusiv de parerile celor din jur, intrucat, chiar daca aceste persoane au, la randul lor, copii, acestia sunt diferiti de micutul tau, iar experienta lor a fost diferita de a ta.

5. Implica-i pe cei apropiati!
Daca ai posibilitatea sa il lasi pe cel mic cu cineva din familie, pentru cateva ore, profita de ocazie si dedica-ti acele cateva ore, mai ales ca rudele vor fi foarte fericite sa stea mai mult cu micutul. Chiar daca nu este indicat sa limitezi raporturile copilului cu bunicii, trebuie insa sa ai grija mereu ca iubirea imensa pe care acestia i-o poarta sa nu ii determine sa creeze obisnuinte nedorite copilului.

6. Nu toti copiii mananca la fel – importanta e starea de sanatate.
Una dintre intrebarile care le preocupa pe mame in primele saptamani dupa nastere este legata de cat de mult trebuie sa manance bebelusul. In acest caz, trebuie sa iei in considerare faptul ca exista copii mai mancaciosi si mai putin mancaciosi. Mai importante decat cantitatea de lapte pe care o mananca sunt ritmul de crestere si vitalitatea, care trebuie sa fie normale pentru varsta pe care o are bebe. Fiecare copil are propriile particularitati, mostenite in mare masura de la parinti si care nu corespund mereu cu cele scrise in carti.

7. Nu ii da bebelusului bauturi sau alimente care nu au fost recomandate de pediatru!

Bauturile dulci, cu adaos de zahar ii pot face rau si ii pot altera si gustul si, de asemenea, mancarurile nepotrivite pentru varsta lui pot declansa reactii alergice grave. Informeaza-te ce are si ce nu are voie sa manance copilul.

8. Un copil poate incepe sa mearga de-a busilea la 10 luni, insa un alt copil poate incepe mai tarziu si acest lucru nu reprezinta neaparat o problema. Daca ai suspiciuni cu privire la ritmul de dezvoltare motorie sau psihica a bebelusului, este bine sa consulti un pediatru, care este cel mai in masura sa evalueze dezvoltarea neuromotorie si psihica a copilului.

9. Incearca sa stabilesti obisnuinte si rutina.

Un somn bun noaptea depinde si de modul in care il culci in fiecare seara. Daca stabilesti un ritual de culcare si il respectati in fiecare seara (baita, pijama, muzica sau poveste etc.) copilul va merge la culcare fara proteste si va adormi mai usor. Micutul iubeste obisnuintele si rutina, care ii dau sentimentul de siguranta si, de aceea, poti sa creezi astfel de „programe“ atat pentru somn, cat si pentru alte activitati.

10. Atentie mare la posibilitatea de a contracta boli infectioase!
Este indicat ca, in primele luni de viata ale micutului, sa eviti contactul strans al acestuia cu prieteni sau cunoscuti care prezinta semne de boli infectioase cum ar fi raceala (chiar si una banala). Bebelusii sunt foarte sensibili la virusi si, mai ales in primele saptamani, este bine sa nu fie pupati chiar de toata lumea care va intra in casa. De asemenea, incearca sa nu il duci foarte des in locuri aglomerate unde pot fi persoane bolnave.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here