Uituc sau doar neatent?

Foto: Guliver

De multe ori, incapacitatea de invatare la copii este corelata cu mult mediatizata diagnoza a deficitului de atentie. Ca mama, din dorinta ca micutul tau sa absoarba o cantitate cat mai mare de cunostinte la o varsta frageda, il asaltezi cu tot felul de informatii, iar cand constati ca efortul tau nu da roade, primul impuls este sa-l certi. Aceasta abordare este gresita, pentru ca mai intai trebuie sa vezi ce se petrece in capul sau, sa cauti cauza si sa remediezi impreuna cu el efectul.

Imposibilitatea de concentrare poate fi generata de un posibil accident cerebral care a survenit inca din perioada intrauterina. Daca actionezi fara sa iei in calcul posibilitatea unei tulburari a dezvoltarii creierului, risti ca micutul tau sa sufere in timp de complexe de inferioritate fata de ceilalti copii. Cea mai buna solutie atunci cand mecanismele de la nivelul creierului nu functioneaza normal este sa-ti ajuti piticul sa-si exerseze memoria.

Incearca sa-i structurezi informatiile pe care le are de retinut. Distributia in timp, dar si alternarea invatatului cu odihna si pauzele dese, ii vor regla capacitatea de memorare, iar informatia va fi bine stocata in creier pentru mai mult timp. Daca invatati impreuna, latura ludica are o contributie semnificativa. In timp ce se joaca, copilul se simte dezinhibat, nu mai traieste cu tema ca daca nu va “papagalici” ceva intr-un interval de timp impus, va fi dojenit.

SFAT

  • Daca micutul tau uita “de la mana pana la gura” ce te-ai straduit sa-i explici din rasputeri cu putin timp in urma, este un simptom clar al unei tulburari de memorie. Nu te impacienta, pentru ca la o varsta frageda problema poate fi remediata sau cel putin ameliorata, insa nu sta cu mainile in san asteptand sa treaca de la sine si cere ajutorul unui specialist pentru o diagnosticare corecta.
  • Neidentificata la timp, tulburarea de memorie poate avea consecinte vizibile pe termen lung. Efectele secundare se vor vedea mai ales cand micutul tau va pasi in primul an de scoala. Incapacitatea sa de stocare a informatiilor la nivel mental va reprezenta o prima cauza a randamentului slab si a calificativelor proaste la scoala. Exista cazuri cand copilul tau poate retine cu brio informatiile privind un anumit domeniu si mai putin din altul. Ai grija ca micutul tau sa nu fie insa un santajist lenes care il ia pe “nu pot” in brate doar pentru ca nu vrea sa fie atent la ce-i spui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here