Subiectele la Evaluarea Nationala nu au fost o surpriza

Subiectele pe care le-au primit elevii de clasa a VIII-a nu au fost o surpriza, fiind vorba despre niste cerinte accesibile, a declarat, pentru MEDIAFAX, Jolan Vasiliu, profesor de limba romana. Subiectele de la examen si baremul de corectare au fost afisate pe subiecte.edu.ro.

La primul subiect al examenului la limba romana, elevii au primit un text la prima vedere din „Inocentii” de Ioana Parvulescu, pe baza caruia au avut de raspuns la sase cerinte.

Vezi si Peste 150.000 de absolventi de clasa a VIII-a, la Evaluarea Nationala

„La prima cerinta s-au cerut sinonime contextuale pentru doua cuvinte din text: crengi si intotdeauna. La indemana era sa raspundem cu <<ramuri>> si <<mereu>>. La cerinta a doua era vorba despre rolul cratimei, care este acela de a asigura rostirea legata, de a evita hiatul, copiii stiu cam ce este de raspuns aici. La urmatoarea cerinta, li s-a cerut sa precizeze modul de formare al cuvintelor <<auriu>> si <<des>>, deci, este vorba despre o derivare cu sufix si de o conversiune din adjectiv in adverb. Mai departe, se cereau doua cuvinte care contin hiat, avem acolo <<continuat>> si <<excursia>>. De asemenea, au avut de scos din textul dat doua idei principale sau secundare. Daca textul este citit cu atentie, nu vad ce probleme ar putea pune”, a explicat Jolan Vasiliu.

Absolventii de gimnaziu au mai avut, la primul subiect, de argumentat ca textul dat apartine genului epic.

„Avem demonstratia pe genul epic, din nou, o cerinta accesibila. Copiii trebuia sa defineasca genul epic si sa vina cu doua trasaturi pe care sa le argumenteze pornind de la textul dat”, a adaugat profesoara.

Tot un text la prima vedere au primit si la subiectul al doilea, fiind vorba despre un fragment din documentarul „Transilvania, din <<goana>> trenului”, aparut in National Geographic Traveler. Candidatii au primit de rezolvat alte sase cerinte pe baza acestui text, printre care au avut de precizat functia sintactica a anumitor cuvinte, sa scrie doua propozitii subordonate sau sa mentioneze genul si cazul anumitor substantive.

„La subiectul al doilea, avem de data aceasta, un text nonliterar cu primele cerinte care solicita informatii din text. Ele sunt relativ usoare, doar ca trebuie foarte multa atentie in lectura textului si in formularea raspunsului. Urmeaza cerintele la gramatica. Avem doua substantive la care se cer genul si cazul: <<garzii>> este genul feminin si cazul genitiv, iar <<momentul>> este genul neutru si cazul acuzativ. La cerinta a patra, sunt doua cuvinte subliniate intr-o fraza, unde se cere atat functia sintactica, cat si valoare morfologica, astfel, avem un predicat verbal exprimat prin verb predicativ si un atribut adjectival exprimat prin adjectiv pronominal demonstrativ de identitate. Mai departe, se cer doua subordonate diferite din fraza data, unde putem opta pentru atributiva sau circumstantiala de scop”, a precizat Vasiliu.

De asemenea, elevii au mai avut de redactat o naratiune de 150-300 de cuvinte in care sa prezinte o intamplare petrecuta intr-o cetate.

„Era de urmarit sa existe intr-adevar o actiune, o naratiune, sa existe o succesiune logica a faptelor si sa se precizeze contextul spatio-temporal, numarul de cuvinte. La genul acesta de texte este foarte simplu de vazut cine redacteaza cu usurinta si cine are dificultati. Sigur, conteaza foarte mult cum ne formulam ideile, sa nu facem greseli de scriere, ortografie, punctuatie. Toate acestea au punctaje, iar astfel de greseli duc la scaderea notei”, a subliniat Jolan Vasiliu.

„In concluzie, vreau sa spun ca au fost niste subiecte de nivel mediu, care nu au reprezentat nicio surpriza, fiind vorba despre niste cerinte relativ accesibile”, a mai spus profesoara de limba romana.

Primul subiect este notat cu 40 de puncte, iar cel de al doilea cu 36 de puncte. Elevii vor mai primi 14 puncte pentru redactarea intregii lucrari si alte 10 puncte din oficiu.

Aproximativ 150.000 de elevi care au absolvit clasa a VIII-a s-au inscris la Evaluarea Nationala. Potrivit calendarului publicat de Ministerul Educatiei, pe 13 iunie, absolventii clasei a VIII-a vor da examenul la matematica, urmand ca pe 14 iunie, elevii care apartin minoritatilor sa sustina proba scrisa la limba materna.

Primele rezultate vor fi afisate pe 23 iunie, iar in aceeasi zi, intre orele 14.00 – 19.00, se vor putea depune contestatiile. Dupa solutionarea contestatiilor, notele finale vor fi facute publice pe data de 23 iunie.

In functie de notele de la Evaluarea Nationala, va fi stabilita media de admitere la liceu. Astfel, media examenului va avea o pondere de 80%, iar media claselor V-VIII va conta in proportie de 20% in vederea stabilirii notei finale de admiterea la liceu.

Pentru sesizarea oricarei nereguli, Ministerul Educatiei pune la dispozitie Tel Verde: 0800 801 100, la care se poate suna in perioada 11-15 iunie, intre orele 08.00-16.00, de luni pana joi, iar vineri, in intervalul 08.00 – 14.00.

Vezi si Evaluarea Nationala 2018: Elevii de clasa a VIII-a sustin proba scrisa la limba romana

Sursa: Mediafax

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here