Sfaturi pentru parintii care-si duc prima oara copiii la gradinita

Parintii care-si duc prima oara copiii la gradinita traiesc mari emotii si temeri. Cum se vor descurca cei mici fara mami si tati, cum vor rezista atatea ore in preajma unor straini, vor putea face fata educatoarele atator copii, vor manca si vor dormi copiii, vor plange? Anamaria Radu, cadru didactic cu 20 de ani de experienta in invatamant si directorul Gradinitei nr. 168 din Bucuresti, vorbeste despre temerile si ingrijorarile parintilor, oferindu-le cateva sfaturi.

Unii copii se acomodeaza mai usor la gradinita, altii mai greu. Nu exista o reteta universal valabila, exista insa cateva sfaturi de care parintii pot tine cont atunci cand isi duc ,,bobocii” la gradinita, fie ea de stat, fie privata.

,,Pentru fiecare acomodarea si patrunderea in spatiul gradinitei este diferit, dar parintele trebuie sa aiba rabdare si sa nu cedeze in fata refuzului copilului de-a veni la gradinita. Niciun copil in primele doua saptamani, daca il intrebi, nu o sa spuna eu vreau sa vin la gradinita.(…) Dar parintele trebuie sa-l aduca la gradinita, sa fie convins ca a facut pasul cel mai bun, sa fie convins ca gradinita este un lucru minunat, nu e doar o joaca”, a declarat Anamaria Radu, directorul Gradinitei nr. 168 din Bucuresti, in exclusivitate pentru Superbebe.ro.

Potrivit cadrului didactic, copilul refuza sa mearga la gradinita din mai multe motive: la gradinita se loveste de reguli, se produce o ruptura de mama, de spatiul familial, are un disconfort fiindca la gradinita nu mai este el seful.

Gradinita, necesara pentru educatia copilului

Gradinita este o institutie de luat in seama, in contextul in care toate studiile au aratat ca 80% din achizitiile fundamentale pe care se aseaza celelalte cunostinte se realizeaza in primii 7 ani.

,,Parintele poate nu are timpul suficient, nici pregatirea de-a lucra cu copilul lui intr-o anumita directie si copilul oricum nu il asculta cum asculta un cadru didactic”, e de parere Anamaria Radu.

Cum pot fi alungate temerile si ingrijorarile parintilor?

Temerile parintilor cu privire la cei mici sunt normale. Suntem oameni, avem trairi, sentimente, emotii, fiindca ne pasa! Educatorii, cadrele didactice trebuie sa-i inteleaga pe parinti si bineinteles si viceversa.

,,E normal sa simtiti toata durerea ca lasati copilul aici, sa va framantati, oare e bine, va fi bine, mananca, nu a mancat, e racit, doamna are grija, oare il vede cu atatia copii si pe al meu? Il vede si pe al dumneavoastra, ii vede pe toti. Doamna are ochi sa-i vada pe toti in orice moment, isi face timp pentru ca are ochiul format. Sfatul meu este sa aveti rabdare si cu dumneavoastra, sa va duceti linistiti in locurile unde trebuie sa ajungeti in momentul in care ati lasat copilul la gradinita, pentru ca in momentul in care ati plecat, doamnele daca e sa fie ceva in neregula, sa nu poata linisti un copil oricum va suna. Nu o sa lase nimeni un copil sa planga, niciun cadru didactic. Dar toti copiii se linistesc, sa stiti. (…) E normal copilul sa fie revoltat, e normal sa tipe, sa urle pentru ca l-ati lasat cu o persoana straina. O ruptura mai mare decat aceasta nu exista si atunci sunt normale temerea si reactia lui. Trebuie sa aveti rabdare cu dvs si apoi cu noi cadrele didactice”, spune directorul gradinitei bucurestene.

Anamaria Radu a marturisit ca in cei 20 de ani de lucru la clasa nu au fost niciun fel de probleme de adaptare niciodata la niciun parinte, la niciun copil.

,,Daca de la inceput veniti sa vanati greseli, nu o s-o scoateti la capat, pentru ca fiecare om e supus greselii si poate azi nu va place figura doamnei, poate azi vi se pare ca doamna a folosit tonul necorespunzator. Suntem oameni. Si dvs ca si parinti, care aveti un copil acasa, doi, stiti foarte bine ca e destul de dificil. Incercati sa vedeti omul de dincolo, sa-l cunoasteti si sa percepeti gradinita ca pe o familie. In momentul in care va veti asimila aceasta institutie ca familie lucrurile vin de la sine!”, a precizat Anamaria Radu, directorul Gradinitei nr. 168 din Bucuresti.

 

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here