Sfaturi pentru a deveni parinti mai buni

Misiunea de-a fi un parinte mai bun nu este deloc usoara, indiferent ca va aflati la prima experienta, la a doua, a treia… Vestea buna este insa aceea ca abilitatile pozitive de parinte se invata. Nu sunt ceva innascut, deci cu putina vointa si cu ,,burta pe carte” puteti sa va perfectionati astfel incat sa deveniti un parinti mai buni decat sunteti.

Doinita Guteniuc, director la scoala gimnaziala din comuna Cilibia jud. Buzau, este cadru didactic si mama. A urmat in urma cu 7 ani, cand scoala in care lucra a fost implicata in proiectul UNICEF de combatere a abandonului şcolar ,,Hai la scoala”, cursuri de educatie parentala. Scoala gimnaziala din Cilibia a fost premiata de seful statului, Klaus Iohannis, pentru merite deosebite in reducerea abandonului scolar, dupa ce programul UNICEF s-a derulat acolo timp de 5 ani. Doinita Guteniuc recunoaste cat de mult au ajutat-o acele cursuri.

Vezi si MAE, UNICEF si Eurochild invita copiii sa isi spuna parerile in sondajul de opinie „Europa pe care si-o doresc copiii“

In cadrul unui training de educatie parentala apreciativa, organizat in luna iulie 2018 de catre UNICEF pentru jurnalisti, Doinita Guteniuc a oferit cateva sfaturi pentru a fi parinti mai buni, pe care vi le redam mai jos:

Doinita Guteniuc, directorul Scolii Gimnaziale din Cilibia

Ai grija de stima de sine a copilului tau! (daca ai doi copii, evita sa faci comparatii intre ei si sa il jignesti pe unul, laudandu-l pe celalalt. )

,,Avem tendinta ca parinti sa facem tot timpul comparatii intre copii. Si mie mi se intampla atunci cand eram copil si sincer m-a marcat foarte mult. In sufletul copilului se naste sentimentul ca parintele nu e niciodata multumit de el, devine frustrat”, e de parere Doinita Guteniuc.

Ajuta-ti copilul sa fie un om bun!( Renunta la critica si incearca sa iti determini copilul sa faca bine lucrurile, incurajandu-l.)

Un exemplu dat de directoarea scolii gimnaziale din comuna Cilibia este acela ca fetita ei venea adesea in bucatarie si ii spunea ca vrea sa gateasca impreuna cu mama. ,,Cand ma gandeam ca va da faina pe jos, numai stresul ca trebuie sa fac curat dupa, ma determina s-o refuz si sa-i spun lasa-ma in pace. Era o greseala pe care o recunosc si la cursurile de educatie parentala am invatat acest lucru. Astfel nu petreceam acel timp pe care copilul si-l dorea, impreuna cu el si nicidecum nu-l incurajam. Din start ii luam acest drept de a participa la ce se intampla”, a marturisit Doinita Guteniuc.

Fixeaza limite si fii ferm cu disciplina! Limitele de disciplina ii vor ajuta sa se transforme in adulti responsabili.

Cand il pedepsim o facem cu zambetul pe buze, asa ne povatuiesc educatorii parentali. Insa tot ei sunt cei care spun ca a fi parinte ideal nu inseamna ca nu trebuie sa pedepsim copilul sau sa nu-i stabilim limite. Dimpotriva, aceste limite il fac un adult responsabil.

Vezi si Top 10 cele mai frecvente greseli pe care le fac parintii

Fa-ti timp pentru copilul tau! ( luarea mesei impreuna)

Cati dintre noi ne facem timp sa luam masa impreuna? Potrivit educatorilor parentali prezenti la trainingul de educatie parentala apreciativa, organizat de UNICEF, este necesara rutina, ritualul. E foarte important si cultura familiala se consolideaza atunci cand avem ritualul in familie, acelasi lucru pe care sa-l facem cu aceeasi semnificatie tot timpul, iar servitul mesei este un ritual. Explicatia specialistilor este ca ritualul reprezinta o forma de management al incertitudinii si confera un element de stabilitate copilului.

Fii un model pozitiv! (Exprima-ti cat mai clar asteptarile! )

Copiii ne imita, asta e clar pentru toata lumea, tocmai de aceea trebuie sa fim foarte atenti la gesturi, la fapte. Doinita Guteniuc povestea ca pe vremea cand era invatatoare la clasele primare avea obiceiul sa-i mai lase pe copii sa se joace si sa-i observe. ,,In jocul de-a invatatoarea, la un moment dat ma recunosteam in personajul pe care ei il interpretau, prin gesturi,  modul de adresare. Copiii din joaca ne pot arata cum suntem”.

Arata-i ca dragostea ta este neconditionata! ( incearca sa il incurajezi, chiar si atunci cand il disciplinezi)

Cunoaste-ti limitele si nevoile ca parinte! (Accepta ideea ca esti un parinte imperfect! Invata sa iti recunosti deopotriva calitatile si defectele si incearca sa lucrezi asupra acestora din urma. Fixeaza-ti asteptari realiste de la copilul tau, de la partenerul de viata si de la tine insuti. Faptul ca acorzi atentie si nevoilor tale personale nu te transforma intr-o persoana egoista, ci inseamna pur si simplu ca iti pasa de tine, ceea ce este, de asemenea, un lucru important pe care copilul tau trebuie sa il invete)

Voi dragi parinti, vreti sa fiti de multe ori super eroi! Sa rezolvati totul, si nevoile copilului si treburile casei si cate si mai cate, fiind astfel tot timpul intr-o alergatura nebuna contracronometru. Dar sunteti oameni si aveti limite. Permiteti-va sa mai respirati din cand in cand si sa va luati o mica pauza. Faceti ceva pentru voi, ingaduiti-va un mic rasfat, un moft, putina relaxare. Va veti incarca bateriile si veti putea sa fiti parinti mai buni!

Autor: Alexandra Manaila

Citeste si 10 strategii de gestionare a stresului… pentru parinti

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here