Un nou studiu reconfirma importanta recreatiei scolare nu doar in procesul educativ, ci si pentru sanatatea emotionala a copilului! Da, in timpul recreatiei, copilul continua sa-si insuseasca multe abilitati sociale.
Citeste si: Modelul finlandez: pauzele dese – succesul invatarii rapide
Pauzele dese, cheia marilor succese! Parca asa zicea o vorba, nu-i asa? Ei bine, un nou studiu confirma si reconfirma lucruri interesante despre recreatia la scoala.
Si poate ca de aceasta data, chiar trebuie sa intelegem importanta recreatiei si sa o luam din ce in ce mai in serios. Ba chiar sa o valorificam la potentialul ei maxim!
Atunci cand intrebi un copil: “Care este materia ta preferata la scoala?”, sa nu te mire daca iti raspunde, pe nerasuflate: “Recreatia!”.
Vezi si Hai la scoala/gradinita!
Ultimul studiu despre recreatia scoalara, publicat anul acesta in bmcpublichealth.com, a scos la iveala lucruri care ar trebui sa faca sa ne punem mai multe intrebari: oare recreatia scolara este buna doar pentru a-i incuraja pe copii sa faca mai multa activitate fizica? Oare nu cumva le imbunatateste si viata sociala? Dar despre partea emotionala, poate avea si ea castig de cauza?
Si marea intrebare: oare putem sa-i ajutam pe copii sa valorifice recreatia scolara?
Citeste si: Cum sa cresti un copil care iubeste sa invete?
Puterea locului… de pauza
Pentru “joaca”, dar si pentru socializare, spun specialistii.
Acolo copiii se pot destinde, se pot relaxa, pot alerga, dar si pot socializa, pot invata abilitati de relationare importante, pot rezolva amiabil conflicte, iti pot face prieteni noi etc.
Unii propun ca pe teritoriul scolii sa existe o “Banca a prieteniei” (Buddy Bench). Cine isi cauta partener de joaca, de proiect sau doreste sa-si faca amici noi, se aseaza pe acea banca. Este o idee atat de simpla, dar atat de eficienta! Iar unele scoli din SUA, din Finlanda, Olanda etc au adoptat-o!
Puterea exemplului
Studiu a scos la iveala si o alta idee pe care au implementat-o deja unele scoli: implicarea adultilor in activitati desfasurate la pauza. De aceea, la unele institutii de invatamant profesorii sau asistentii alearga la pauza, joaca partide de scurte de fotbal, inventeaza jocuri prin care sa le arate copiilor cum isi pot petrece interesant timpul. Implicarea adultilor ii pot ajuta pe copii sa invete sa-si gestioneze mai bine emotiile si poate diminua considerabil fenomenul de bullying.
O alta idee buna este cautarea jocurilor de cooperare (de tipul, “Gaseste comoara”), pentru ca ii invata pe copii sa lucreze in echipa.
Retine! Recreatia scolara aduce multe avantaje!
Recreatia scolara inseamna pauza de la activitatile cognitive, inseamna ca il incurajezi pe copil sa faca si miscare (da, lasati copilul sa alerge daca asta isi doreste!), inseamna imbunatatirea vietii sociale, dar si o gestionarea mult mai buna a emotiilor!
S-ar putea sa te intereseze si: Oana Moraru: ,,Suntem corigenti la a da copiilor libertatea de joc in aer liber”