Programul ”Masă Caldă” pentru anul școlar 2023-2024 se va desfășura în 450 de școli

Photo by Pavel Danilyuk, Pexels

Programul ”Masă Caldă” pentru anul școlar 2023-2024 se va desfășura în 450 de școli, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență publicat în dezbatere publică de Ministerul Educației pe edu.ro.

Potrivit acestui proiect, masa zilnică a unui elev va fi tot de 15 lei, ca și anul școlar precedent, iar suma alocată de Guvern în anul acesta prin bugetele locale va fi de 195.000 mii lei.

Suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă (dacă există cantine în unitățile de învățământ și se prepare masa caldă în regim propriu sau va fi oferită masa caldă în regim catering unde nu există cantina  pentru prepararea în regim propriu) sau într-un pachet alimentar pe zi.

Iată ce va conține un pachet alimentar:

  • produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
  • produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
  • legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului.
  • La acestea se va adăuga un fruct.

Reamintim că, suportul alimentar nu se va acorda pe perioada vacanțelor sau a altor zile declarate prin lege ca zile nelucrătoare.

Variante orientative de meniu care includ sugestiile Institutului Național de Sănătate Publică:

  1. Ciorbă de legume
  2. Supă de pui cu legume
  3. Ciorbă de văcuță cu legume
  4. Legume cu piept de pui la grătar
  5. Mâncare de mazăre cu piept de pui
  6. Pilaf cu legume și ficăței de pui
  7. Piure de morcov cu grătar de pui
  8. Piure de cartofi cu piept de curcan
  9. Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor
  10. Ghiveci de legume cu pui
  11. Orez cu legume și pui la tava
  12. Sufleu de broccoli cu brânză
  13. Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar
  14. Tocană de legume cu orez brun
  15. Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume
  16. Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea
  17. Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor
  18. Dovlecel umplut cu brânză la cuptor
  19. Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani)
  20. Macaroane cu brânză
  21. Cartofi franțuzești -la cuptor cu brânză şi ou.
  22. Quinoa cu legume
  23. Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume -roşii, castravete, salată.
  24. Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude -gogoșar, varză, morcov.
  25. Un fruct întreg.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here