Exista o tensiune intre invatator si copil? Iata cum poti rezolva situatia ca parinte

Cu siguranta, avem amintiri placute, dar si mai putin placute cand vine vorba despre perioada in care mergeam la gradinita si la scoala. Sunt profesori de care iti e drag sa-i vezi si vrei sa fii alaturi de ei fiindca transmit o caldura interioara anume si o iubire pentru meseria de dascal asa cum trebuie sa existe. Pe de alta parte, exista si persoane in cazul carora vocatia de cadru didactic nu li se potriveste, intrebandu-te de ce dintre toate locurile de munca din lume si-au ales tocmai lucrul… cu copiii. Iata ce poti face in cazul in care exista o relatie tensionata intre copilul tau si cadrul didactic la care invata.

In primul rand – intelege cauza reala a problemei

Inainte de a trece la actiune, este important sa stii de ce s-a ajuns aici, mai exact care este problema in realitate. Argumentele s-ar putea sa difere atat in cazul copilului, cat si in cazul cadrului didactic. Aseaza-te langa copilul tau si vorbiti deschis, fara prejudecari sau critici. Cand analizezi situatia „pe toate partile”, poti intelege mai bine despre ce ar putea fi vorba.

Citeste si Ce-i spui copilului care plange ca a luat nota mica la test?

Evita sa vorbesti de rau despre acel invatator

De altfel, incearca sa nu-i inventezi porecle sau alte denumiri denigratoare in fata copilului tau, chiar daca esti un parinte furios din cauza unui conflict, aparut intre tine si acel cadru didactic. Copilul poate internaliza ceea ce „barfesti” despre el si se poate ca, fara sa vrea, sa aiba aceeasi parere despre invatatorul sau.

Evita sa-l combati

Este firesc sa-ti protejezi copilul aproape de orice, dar asta nu te va ajuta cu nimic in intalnirea cu acel cadru didactic. In relatia cu acesta, nu folosi un limbaj critic sau violent, ci mai degraba, ai putea sa-i explici de ce esti un parinte ingrijorat si de ce este nevoie sa comunicati intre voi.

Invata-l pe copil cum poate sa vina in propriul sau ajutor

Daca invatatorul nu-i raspunde la intrebari, poate afla raspunsul dintr-o carte sau de la ceilalti colegi?

Citeste si Lucruri pe care nu le inveti in scoala

Fii avocatul copilului tau

Daca cel mic are un comportament deviant sau problematic la scoala, stai de vorba cu acel cadru didactic asigurandu-l ca veti gasi impreuna o rezolvare a problemei, in loc sa-i aduci acuzatii. Totodata, inainte de a te intreba de ce copilul este asa, este important sa vezi imaginea in ansamblu. Cum este propria atmosfera de acasa? Cum este relatia dintre parinti? Ce invata copilul din anturaj? Etc. Aminteste-ti ca cei mici sunt ca niste bureti care vad tot, aud tot si… imita tot.

In cazul in care atitudinea cadrului didactic raneste sau agreseaza, contacteaza directorul scolii si explica-i intreaga situatie. Doar daca lucrurile nu s-au inrautatit deja, poti opta pentru a schimba clasa la care invata copilul tau.

Surse articole originale: Moms si Very Well Family

Citeste si “Cum a fost azi la scoala?” si “Ce nota ai luat?”

Autor: Andreea Borcila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here